В Україні ввели градаційну систему / фото УНІАН Володимир Гонтар

Державною програмою з пільгового кредитування "доступні кредити 5-7-9%" з 2021 року може користуватися і середній бізнес.

Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з посиланням на міністра Ігоря Петрашка.

Читайте такожПісля свят українці активно подають заявки на пільгові кредити

Відео дня

"Ми практично пішли ще й в середній бізнес. Ми ввели градаційну систему: для великих підприємств - менший відсоток, для менших підприємств - трохи більший відсоток, який може компенсуватися", - цитує Петрашка прес-служба.

Крім того, за словами міністра, були лібералізовані умови кредитів; ослаблені вимоги щодо збереження робочих місць і заробітної плати; встановлені пільгові умови для представників бізнесу з медичного виробництва, торгівлі та оборотного капіталу до 3%; врегульовано питання щодо можливості поєднання різних видів державної підтримки.

Петрашко також наголосив на новому інструменті, який був впроваджений наприкінці минулого року, а саме - на портфельних гарантіях.

"З 5 млрд грн портфельних гарантій минулого року 3,8 млрд грн вже передані банкам. І банки в першому і другому кварталі зможуть розширити програму кредитування", - сказав міністр.

Що цьому передувало

  • 3 лютого 2020 року уряд оголосив старт програми "доступні кредити 5-7-9%", оцінюючи її потенціал у 50 тисяч кредитів.
  • 17 червня 2020 року Кабінет міністрів спростив доступ бізнесу до кредитів, які видаються представникам малого та мікробізнесу в рамках програми "5-7-9", пом'якшивши вимоги до обов'язкової прибутковості діючого бізнесу та знявши обмеження за напрямами використання та максимальною сумою кредиту.
  • 28 грудня 2020 року Кабінет міністрів вніс зміни до програми пільгового кредитування "Доступні кредити 5-7-9%".
  • За перші три робочі дні 2021 року отримано 176 заявок на участь у програмі пільгового кредитування "5-7-9" на загальну суму 800 млн грн, з яких рефінанс під 0% становить 400 млн грн, поповнення оборотного капіталу – 300 млн грн, інвестиційні кредити – 100 млн грн.