Щомісячний розмір "скруток" вдалося зменшити більш ніж на 1 млрд грн / фото УНІАН

У мережі з'явився роз'яснюючий відеоролик, де розповідається про функціонування схем по "скруткам" ПДВ і боротьбі з ними.

Ролик викладений на Facebook-сторінці голови ДФС Вадима Мельника.

Вказується, що через шахрайські схеми зі "скрутками" ПДВ бюджету наноситься збиток у десятки мільярдів гривень на рік. Водночас ДФС спільно з Державною податковою службою за перші місяці 2021 року вдалося зменшити щомісячний розмір "скруток" більш ніж на 1 млрд грн.

Відео дня

"Правопорушення у сфері оподаткування завдають значної шкоди всьому суспільству через недоплачені зарплати, пенсії, субсидії, недофінансовану медицину та інфраструктуру. За даними статистики, кожна п'ята гривня ПДВ, яка сплачується кінцевим споживачем за будь-який товар, вимивається з легального економічного обороту на користь ділків, які займаються шахрайством у сфері оподаткування.

Мова йде про так звані "скрутки" ПДВ, тобто фінансові махінації, які дозволяють підприємству отримувати фіктивний податковий кредит з ПДВ чи навпаки “продавати” його. Тим самим шахраї привласнюють додатковий прибуток за рахунок завдання збитків державі і добросовісним платникам податків.

Протидія податковим "скруткам" була визначена одним з основних завдань Державної фіскальної служби під час мого призначення на посаду голови відомства. Перші результати вже є: протягом перших місяців 2021 року нам вдалося зменшити щомісячний обсяг ПДВ-"скруток" більш ніж на 1 млрд грн. Однак зупинятися на досягнутому ми не будемо і продовжимо у взаємодії з іншими органами влади руйнувати шахрайські схеми", - заявив Вадим Мельник.

Нагадаємо, за I квартал 2021 року ДФС вилучила з незаконного обігу підакцизної продукції майже на 1 млрд грн.