У США досі не дійшли згоди щодо допомоги Україні / фото ua.depositphotos.com

Наразі дуже важка ситуація з допомогою США, де вже понад півроку не можуть ухвалити потрібне рішення щодо надання Україні грошей, коштом яких купуватиметься зброя та підтримуватиметься функціонування українського бюджету.

Про перспективи отримання кредиту розповіла в ефірі телемарафону голова тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань моніторингу отримання та використання міжнародної матеріально-технічної допомоги, народна депутатка України Олександра Устінова.

"Буде це кредит чи безповоротна допомога - Україна зараз готова на все. Якщо це буде кредит з дуже пільговими умовами, саме для підтримки нашого бюджету, а ми говоримо про прямі бюджетні вливання. За останні два роки Америка понад мільярд доларів щомісяця вливала в український бюджет для того, щоб тримати економіку. І якщо ми говоримо про ці гроші, то це може нам допомогти", - акцентувала депутатка.

Відео дня

Вона зазначила, що зброю Штати не можуть постачати в кредит. "Тому вони кажуть, що давайте зброю Україні надавати, як і давали. А ті гроші, які українцям потрібні, в пакеті, який проголосував Сенат на 7,9 млрд. доларів, надамо Україні у вигляді кредиту. У принципі нас це влаштовує", - підкреслила Устинова.

Україна стала заручником політичних ігор, які зараз дуже загострюються, разом із передвиборчою кампанією в США, що набирає обертів.

"Був проголосований Сенатом, де більшість мають демократи, законопроєкт, у якому вже немає питання кордонів, а винятково допомога Україні, Ізраїлю і Тайваню. Його можна було б виносити на голосування в зал. Але республіканська більшість готує свій окремий законопроєкт, який можуть проголосувати наприкінці березня, в найкращому разі. А після цього він знову має йти назад у Сенат. А там не факт, що демократи, які проголосували вже інший пакет, проголосують за пакет республіканців із Палати громад", - пояснила вона.

Крім того, поганим знаком для України можна вважати нещодавню зустріч Трампа з Орбаном. "Ми розуміємо, що це було таке пряме зауваження нам, хто є зараз партнером, з яким готові зустрічатися. А з огляду на те, що зараз Трамп має величезний вплив на Конгрес і на своїх конгресменів-республіканців, дуже хочеться сподіватися, що ця зустріч з Орбаном не стане тією подією, яка зупинить допомогу Україні", - зазначила Устінова.

Щодо розміру фінансової допомоги від США, якої потребує український бюджет, то у вересні минулого року йшлося про 13 млрд. доларів, адже розраховувалося близько одного мільярда на місяць. Тепер пакет, який був проголосований Сенатом, зменшено до 7,9 млрд. доларів. "Ця сума може бути збільшена, якщо вона буде в кредит, або може залишитися такою ж. Це буде на розсуд самих парламентаріїв", - пояснила вона.

Депутат прогнозує, що ситуація з питанням допомоги Україні в Конгресі США стане зрозумілою до кінця березня або квітня. "Якщо нічого не буде проголосовано в березні-квітні, то нам доведеться звертатися до наших європейських колег, щоб вони докуповували ту зброю, яку нам надавали США і постачали в Україну. Якщо буде проголосовано в нижній Палаті те, що вони зараз обіцяють, то в нас є великі шанси, що це буде ухвалено", - резюмувала Устинова.

Затримка допомоги від США: останні новини

Як повідомляв УНІАН, в американському Конгресі тривають дискусії щодо допомоги Україні. Відомо, що республіканці розробляють альтернативний проєкт, у якому хочуть частину невійськової допомоги надати у вигляді кредиту.

12 березня Білий дім оголосив про передачу Україні нового пакета військової допомоги на суму 300 мільйонів доларів. До нього увійшли снаряди для артилерії та ракети GMLRS до HIMARS.

Вас також можуть зацікавити новини: