В ООН попередили про страшні масштаби фінансової нерівності / Ілюстрація REUTERS

Наразі понад 70 відсотків людей у світі живуть в умовах нерівності в доходах і якості життя, яка постійно зростає. 26 найбагатших людей у світі володіють сукупним багатством, що еквівалентне доходам половини світового населення.

Читайте такожУ ВООЗ занепокоїлися зниженням рівня вакцинації дітей

Як повідомляється на сайті ООН, таку заяву зробив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, виступаючи з лекцією, приуроченою до річниці дня народження колишнього президента ПАР Нельсона Мандели.

Відео дня

За словами лідера ООН, світова спільнота має усунути причини виникнення нерівності на планеті, перш ніж вона зруйнує світову економіку і призведе до остаточного розшарування суспільства.

На думку генсека, високий рівень фінансового розшарування у світі породжує економічну нестабільність, корупцію, фінансові кризи, зростання злочинності, призводить до погіршення фізичного і психічного здоров'я людей.

Згідно з даними, які Антоніу Гутерріш навів у своїй промові, в період з 1980 по 2016 рік на один відсоток найбагатших людей світу припадало 27 відсотків загального сукупного зростання доходів. Більш ніж половина 20-літніх людей в країнах з високим рівнем людського розвитку зараз мають вищу освіту, тоді як у країнах з низьким рівнем розвитку людського потенціалу цей показник становить лише три відсотки.

При цьому глава ООН підкреслив, що якість життя людей сьогодні також залежить від статі, етнічного походження, раси, наявності інвалідності та багатьох інших аспектів. Життя мільйонів людей на планеті багато в чому визначається факторами, які виникають безпосередньо у момент їх народження.