фото ua.depositphotos.com

Звинувачувати сьогодні інвесткомпанію в тому, що Україна стала відповідачем в арбітражі у "справі "Мотор Січ", все одно, що звинувачувати касира на вокзалі в аварії поїзда.

Так вважає авторитетний економічний експерт Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

"Тоді потрібно в цьому ж звинуватити всіх учасників українського фондового ринку, де багато років акції "Мотор Січ" котирувалися в статусі "блакитних фішок" - операції з ними відкрито проводили і українські та іноземні інвестори, інвестиційні і навіть недержавні пенсійні фонди, просто тисячі приватних інвесторів", - вважає він.

Відео дня

Разом з тим у Охріменка як економіста і фінансиста сьогодні багато питань до держави і політиків, які чи то націоналізували підприємство, чи то ні, згідно з інформацією Міністерства юстиції України. "Китайських акціонерів з заводу, фактично виштовхали рішенням РНБО і указом Зеленського. Без переговорів, без цивілізованих процедур роботи з іноземними інвесторами в такій ситуації. І вишенька на торті - Мін'юст визнає, що не зробив у цьому кейсі ні-чо-го! У такої дивної бездіяльності може бути тільки одне пояснення - корупція найвищого рівня з дуже високими ставками".

Як вважає експерт, "за рішеннями з відбирання "Мотор Січі" у китайців стоять дуже жадібні і дуже безпринципні, але при цьому абсолютно некомпетентні люди з владних коридорів. І тепер вони дуже хочуть перевести на когось стрілки за втрату Україною $ 4,5 млрд в арбітражі з китайцями".

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що інвестиційна компанія Томаша Фіали разом з американською DLA Piper брали участь в оформленні угод з продажу акцій Запорізького заводу китайським компаніям.