Ілюстрація REUTERS

Система електронних платежів (СЕП) Національного банку України з 3 серпня запрацювала в режимі 23/7.

Читайте такожЗа п'ять років частка готівки в обігу скоротилася вдвічі - НБУ

Про це повідомила прес-служба НБУ на своєму веб-сайті.

Відео дня

"Система електронних платежів Національного банку (далі - СЕП) запрацювала в режимі 23/7 з 3 серпня 2020. Перехід на розширений регламент роботи відбувся успішно. Відтепер система доступна для проведення міжбанківських платежів 23 години на добу 7 днів на тиждень. Учасники СЕП можуть здійснювати міжбанківський переказ коштів з 01:00 до 24:00 ", - сказано в повідомленні.

У Нацбанку також повідомили, що загалом протягом банківського дня 3 серпня в системі було оброблено 1,6 мільйона платежів на загальну суму понад 119 мільярдів гривень.

У регуляторі підкреслили, що виконання банками міжбанківського переказу коштів через СЕП у режимі 23/7 є добровільною опцією.

Згідно з повідомленням, раніше СЕП забезпечувала приймання міжбанківських платежів з 8:30 до 19:00 в робочі дні й не функціонувало у святкові та вихідні дні.

У Нацбанку підкреслили, що робота СЕП в режимі 23/7 стане першим етапом для переходу системи на цілодобовий режим роботи. Такий режим роботи СЕП планується реалізувати в рамках робіт зі створення наступного покоління СЕП (СЕП-4) разом з переходом системи на міжнародний стандарт ISO 20022.

Як повідомляв УНІАН, платіжна інфраструктура України перейде на міжнародний стандарт ISO 20022 до кінця 2021 року. Стандарт ISO 20022 - це технологічна платформа, яка дає можливість спростити механічні процеси при здійсненні платежів, переносити більше супровідної інформації про платіж, що здешевить транзакції та підвищить гарантованість їх доставки.