Фото abcnews.com.ua

19 липня 2023 року Велика Палата Верховного Суду розгляне справу за позовом ПАТ "Українська інноваційна компанія" ("Укрінком") до ДП "Івано-Франківський облавтодор", де фінкомпанія в судовому порядку намагається визнати себе правонаступником "Укрінбанку".

Для Фонду гарантування вкладів цей позов - ризик втратити контроль над активами "Укрінбанку", який перебуває у стані ліквідації з 2016 року та за який держава вже виплатила по боргах вкладників 1,8 млрд гривень.

Про це пише "Телеграф.Бізнес".

Відео дня

Як зазначає видання, в 2019 році Велика Палата Верховного суду вже ухвалювала рішення у спорі між "Укрінком" та колишнім клієнтом "Укрінбанку" - ПАТ "Первомайський молочноконсервний комбінат".

Фінансова компанія, називаючи себе правонаступником банку, намагалась в судовому порядку стягнути з Первомайського МКК права вимоги за кредитами, які комбінат брав в "Укрінбанку".

10 грудня 2019 року Велика палата Верховного суду ухвалила рішення № 925/698/16, яким відмовила "Укрінкому" у задоволенні його вимог та визнала правонаступництво фінансової компанії незаконним.

Тоді Верховний суд дійшов висновків, що "...правочину між ПАТ "Український інноваційний банк" та ПАТ "Українська інноваційна компанія" щодо передачі прав та обов`язків банку не відбулось, як і не відбулось правонаступництва. Організаційні зміни банку не відповідають вимогам банківського законодавства, оскільки ПАТ "Український інноваційний банк" не було припинено чи змінено у встановленому законом порядку на ПАТ "Українська інноваційна компанія", а відтак ПАТ "Українська інноваційна компанія" не набуло прав банку (п. 226, п. 229 Постанови)".

Також Верховний суд чітко зазначив, що банківське законодавство не передбачає правонаступництва у разі ліквідації банку.

Сьогодні ж через наявність "різної судової практики" фінкомпанія просить Верховний суд "уточнити висновки Великої Палати Верховного Суду" по рішенню у справі N925/698/16" від 2019 року, переглянувши його. 

Як зазначає "Телеграф. Бізнес", для держави тут одразу кілька ризиків.

"Якщо Фонд гарантування вкладів й надалі продовжить таку мляву політику по відношенню "Укрінкому" та його судових позовів, є цілком реальний ризик того, що держава в особі ФГВФО втратить контроль над активами "Укрінбанку". І фактично подарує колишнім акціонерам банку, а нині власникам фінкомпанії, 1,8 млрд грн, які Фонд вже витратив на виплати вкладникам. В той час як колишні акціонери банку фактично у рейдерський спосіб ведуть полювання на активи "Укрінбанку", НБУ, як регулятор чи то не відстежує, чи робить вигляд, що ці процеси його не стосуються", - йдеться у статті.

Видання також робить висновки, що колишні власники "Укрінбанку" намагаються втягнути Верховний Суд у свої махінації та скасувати судове рішення, ухвалене на користь суспільства.

"На тлі скандалу з вже колишнім головою Всеволодом Князевим, це може ще більше підірвати авторитет судової гілки влади. А також знову реанімувати правовий хаос у питанні оскарження рішень щодо неплатоспроможності банків. Це рішення може стати знаковим для нового голови Верховного суду Станіслава Кравченка та колегії суддів на чолі з Ігорем Ткачем, який має велику експертизу по справах, що стосуються банківського сектору", - йдеться у статті.

Засідання Великої палати Верховного суду у спорі "Укрінкому" з "Івано-Франківським облавтодором" у справі N909/578/17 відбудеться 19 липня.