Фото REUTERS

Група інституційних інвесторів з Європейського Союзу, США та української фінансової групи Investohills, що спеціалізуються на інвестиціях у проблемні активи та неліквідні боргові інструменти, сформували фонд «Інвестохіллс Хеліантус» у розмірі 100 млн доларів для інвестування в українські проекти у сфері врегулювання проблемної заборгованості.

"Формування активів фонду почалося з підписання перших угод на кілька десятків мільйонів доларів з пулом зарубіжних інвесторів для інвестування коштів Фонду «Інвестохіллс Хеліантус» в українські проблемні активи та борги. Перша емісія акцій фонду обсягом 1 млрд грн у червні 2020 року була узгоджена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, і до нинішнього часу повністю розподілена серед інвесторів», — передає на своєму офіційному сайті фінансова група компаній Investohills, яка представлятиме в Україні інтереси пулу іноземних інвесторів.

Як повідомила група, вона здійснюватиме управління діяльністю корпоративного інвестиційного фонду "Інвестохіллс Хеліантус" в інтересах іноземних інвесторів, а також надасть їм повний комплекс професійних послуг у сфері викупу та стягнення проблемної заборгованості, ведення судово-претензійної роботи, зберігання та управління проблемними та заставними активами. Згодом деякі з них після врегулювання проблемної заборгованості можуть набувати статусу інвестиційно привабливих бізнес-активів з чистою історією для вкладення коштів міжнародних та українських інвесторів.

Відео дня

Читайте такожСпір "дочки" китайської CNBM з фінансовою компанією "Інвестохіллз Веста" завершився "мировою"

"Український ринок проблемних боргів цікавий іноземним фондам, що спеціалізуються на таких інвестиціях. Але їх зупиняють українські особливості - слабкий захист прав кредиторів на рівні законодавства і судової влади. Група Investohills і фонд "Інвестохіллс Хеліантус" запропонували повний цикл супроводу інвестиційно привабливих угод з проблемними боргами: купівля проблемних активів і забезпечення їх збереження, повний юридичний супровід процедур стягнення або врегулювання, інвестиційне консультування та управління отриманими у ході стягнення бізнес-активами», — розповів про цілі створення інвестиційного фонду Андрій Волков, засновник і керуючий партнер Investohills.

Як зазначила група у своєму повідомленні, створення в Україні першого спеціалізованого інвестиційного фонду з роботи з проблемною заборгованістю, що акумулює кошти великих іноземних інвесторів, — це прецедент, що свідчить про трансформацію ринку проблемних боргів у руслі загальносвітової практики роботи з такими активами.

«Ми бачимо великий попит і інтерес іноземних інвесторів з Європейського Союзу і США, що спеціалізуються на інвестиціях в проблемні активи й неліквідні боргові інструменти. Поява спеціалізованого фонду "Інвестохіллс Хеліантус» і його масштаби — найкращий індикатор інвестиційної привабливості українського боргового ринку", — прокоментував Андрій Волков.

19 серпня 2020 року фонд "Інвестохіллс Хеліантус" закрив свою першу угоду: ФК "Інвестохіллз Веста" викупила у Фонду гарантування вкладів фізосіб в інтересах Фонду "Інвестохіллз Хеліантус" портфель проблемних активів банків "ВТБ", "Родовід" та "Фінансова Ініціатива" на суму 1,314 млрд грн.

ДОВІДКА

Фінансова група Investohills – найбільший оператор українського боргового ринку, що спеціалізується на врегулюванні проблемної кредитної заборгованості та операціях з проблемними активами в корпоративному і роздрібному сегментах.

Investohills працює на ринку проблемних активів з 2010 року. У 2011 група здійснила першу в Україні операцію з купівлі портфеля проблемних іпотек в Укрсиббанку номіналом 650 млн. дол. У 2018 Інвестохіллс купила перший портфель проблемних корпоративних кредитів проданий ФГВФО номіналом більше 4 млрд.грн. За підсумками 2019 року група Інвестохіллс викупила більше 50% проблемної заборгованості на аукціонах ФГВФО, в тому числі, здійснила найбільшу операцію за всю історію торгів ФГВФО, викупивши проблемний портфель банків «Фінанси і кредит» та «Дельта Банк» майже за 1 млрд.грн.

Портфель активів групи Investohills перевищує 65 млрд. Грн., А чисельність в її структурах профільних фахівців з питань коллекшена, судового та позасудового врегулювання боргів перевищує 400 осіб.