Шість років політики інфляційного таргетування Національним банком довели, що цей механізм є набагато більш ефективним, ніж фіксований валютний курс. Про це за підсумками круглого столу заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

"18 серпня 2015 року Національний банк запровадив монетарний режим інфляційного таргетування, головні принципи якого – цінова стабільність, незалежність та прозорість у проведенні монетарної політики", - зазначив він.

За словами Шевченка, орієнтир НБУ на низьку та стабільну інфляцію, а не на фіксований валютний курс довів свою ефективність. Кредити здешевшали, кредитування зростає. На 1 січня 2021 року міжнародні резерви сягнули восьмирічного максимуму – понад 29 млрд доларів.

Відео дня

Крім того, гнучке курсоутворення зменшило вразливість економіки до криз і знизило її доларизацію. Наприклад, доля доларових депозитів впала з 47% до 35%. "Здійснено суттєвий прогрес у валютній лібералізації – усе це є фундаментом для стійкого економічного розвитку", - додав Шевченко.

На його думку, Нацбанк України не може дозволити собі не зважати на інфляцію, як роблять центробанки розвинених країн. Тому нещодавнє рішення НБУ підвищити облікову ставку також є частиною програми контролю інфляційних процесів.

"Реалізуючи монетарну політику, ми ухвалюємо не лише як реагувати на поточні виклики, а на довгострокові тенденції.  Ми чітко усвідомлюємо, що світова економіка змінюється, з'являються нові виклики, зокрема інноваційні та екологічні", - наголосив Шевченко.

Зокрема, НБУ активно працює над інноваційними законопроєктами, такими як "Про платіжні послуги", "Про віртуальні активи" тощо.

"Разом з іншими світовими центробанками ми обговорюємо місце зелених фінансів у мандатах центральних банків. Ми вже почали роботу над розвитком майбутнього ландшафту системи зелених фінансів в Україні", - розповів голова Нацбанку.

Також НБУ разом з міжнародними партнерами працює над розробкою Стратегії розвитку сталого фінансування та Концепцією регуляторних стимулів, яку завершать в серпні.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики заявив, що за рік керівництва Кирила Шевченка НБУ провадив послідовну монетарну політику і забезпечив стабільність банківської системи, що особливо важливо під час пандемії.