REUTERS

У парламенті зареєстрований законопроект №4178, який пропонує серйозно зменшити т.зв. ставку еквайрингу – для розрахунків платіжними картками.

Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради.

Згідно із законопроектом, вже з початку наступного року загальний розмір ставки комісії (з урахуванням комісії і банків, і міжнародних платіжних систем) може бути обмежений на рівні 1,5% від розміру платежу, з липня 2021 р. – на рівні 1%, а з 2022 р. – не вище 0,5%.

Відео дня

Багато торгових мереж, які активно працюють з малим бізнесом і в розрахунках яких серйозну роль відіграють платіжні картки, підтримали даний законопроект.

- Комісія за розрахунок платіжними картками в Україні в 7 разів вища, ніж у країнах Євросоюзу. За кожні 100 грн, заплачені карткою, підприємець повинен 2,5 - 3 грн віддати банку. Враховуючи, що український бізнес, особливо малий і середній бізнес, переживає зараз важку кризу, ми закликаємо банки і міжнародні платіжні системи зробити крок на зустріч бізнесу і зменшити комісії з платежів – заявила директор з питань співпраці з державною владою «МЕТРО Кеш енд Керрі Україна» Олеся Оленицька.

Мережа "МЕТРО Кеш енд Керрі Україна" спеціалізується на роботі саме з малими підприємствами та фізичними особами-підприємцями, які часто використовують дану торговельну мережу для просування і реалізації власної продукції, а також з сегментом ХоРеКа - Готелі, Ресторани, кафе, які також, зазвичай, є малим бізнесом.

- Парадоксально, але при чинних технологіях розрахунок готівкою для українського підприємця в 100-150 (!) раз вигідніше, ніж розрахунок карткою. Так, вартість інкасації банком готівкової гривні в середньому коштує 0,02% від суми. А комісія за проведення карткових платежів коливається від 1,8 до 3%. При цьому якщо ми, як великі торгові мережі, ще можемо «виторгувати» трохи менший відсоток завдяки серйозним оборотам, то малий бізнес змушений платити по повній – 2-3% з кожного платежу плюс 300-400 грн за кожен POS-термінал на місяць, - пояснює ситуацію Олеся Оленицька.

Раніше Національний банк також закликав банки і платіжні комісії зменшити ставки за розрахунками платіжними картками.

- Ми дуже хочемо, щоб безготівкові платежі були дешевшими, ніж готівка, і вже робимо необхідні кроки в цьому напрямку. Ми рекомендуємо банкам діяти аналогічно і знижувати вартість онлайн-розрахунків для своїх клієнтів", - раніше заявив заступник голови Нацбанку Сергій Холод.

До того ж зниження ставки комісії еквайрингу повністю відповідає практиці Європейського Союзу.

У Євросоюзі ще в 2008 р. після повномасштабного розслідування, яке загрожувало обом найбільшим платіжним системам величезним штрафом, Visa і Mastercard домовилися з Єврокомісією зменшити свою комісію до 0,2%. Згідно з регламентом 2015/751 від 29 квітня 2015 р., у всіх країнах Євросоюзу розмір ставок комісії не може перевищувати 0,2% за дебетовими картками і 0,3% за кредитними.

У США і у Великобританії платіжні системи і банки також були змушені серйозно знизити свої комісії після групових позовів, переговорів і мирових угод з підприємцями.