Володимир Зеленський / REUTERS

Загальний бюджет фонду з ліквідації наслідків COVID-19 при Офісі президента України становив 374 млн 620 тис. грн, з них 155,6 млн грн витрачено на закупівлю продукції в українських постачальників.

Читайте такожСвітовий банк виділить Україні $135 мільйонів на медицину та боротьбу з коронавірусом

Про це заступник керівника Офісу президента України, секретар Координаційної ради щодо протидії поширенню COVID-19 Кирило Тимошенко заявив в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, повідомляє прес-служба Офісу голови держави.

Відео дня

Тимошенко нагадав, що півтора місяця тому президент Володимир Зеленський провів зустріч з великим бізнесом, на якій йшлося про боротьбу з коронавірусом.

«Було вирішено, що вони (представники бізнесу - УНІАН) будуть допомагати країні проходити цей етап саме щодо закупівлі засобів захисту для наших лікарів, а також для інших служб - поліції, прикордонників і так далі. Бізнес погодився і фактично вніс гроші в цей фонд. І з цього фонду почалися закупівлі засобів захисту. Хочу відразу підкреслити: це гроші бізнесу, це не бюджетні гроші», - сказав Тимошенко.

За його словами, в той час в українських лікарнях ситуація із забезпеченням медичними засобами була вкрай незадовільною - їх фактично не було.

«Ми запустили так званий повітряний міст. Ми почали співпрацювати з різними авіакомпаніями з постачання цих засобів захисту з Китаю. У нас фактично було три види вантажів. Перший - це те, що купував і привозив фонд в інтересах наших лікарів, поліцейських. За ці літаки платив усі кошти фонд. Другий вид вантажів - це ті ж засоби захисту і медичне обладнання, які закуповував бізнес і передавав в лікарні або централізовано в Міністерство охорони здоров'я. За ці поставки також сплачував фонд», - повідомив заступник керівника Офісу президента.

Третій вид вантажу - для наповнення аптечних мереж і магазинів, де спостерігався дефіцит засобів індивідуального захисту.

«99% з цього - це були звичайні тришарові маски, яких у нас на той момент в аптеках практично не було. А якщо були, то їх ціна була 20 або 25 гривень... І ось вони (комерційні компанії - УНІАН) до нас звернулися: «Чи можете ви надати нам можливість літати з Китаю?» Тому що фактично з Китаю ніяких поставок неможливо було робити або ж вони були дуже дорогими. Ми їм надали таку можливість, з'єднали їх безпосередньо з авіакомпаніями, і вони за свої вантажі  - за маски, які вони привозили, - оплачували літаки самі», - повідомив Тимошенко.

Завдяки цьому за два-три тижні в Україні вдалося знизити ціну масок в аптеках з 20-25 гривень до 8-10 гривень, сказав він.

«Тобто фактично тим, що ми дозволили комерційним компаніям привозити маски, ми знизили існуючу ціну і наповнили український ринок масками», - зазначив заступник керівника Офісу президента.

Згідно з оперативними звітом, загальний бюджет фонду з ліквідації наслідків COVID-19 при ОП становив 374 млн 620 тис. грн. У 12 українських постачальників було закуплено продукції на 155,6 млн 000 грн, у семи іноземних постачальників - на 182,6 млн грн.

На авіаційну доставку медзасобів було витрачено 33,6 млн грн. Витрати на митне оформлення, логістику і вантажні послуги становили 286 тис. грн.

Відбулося 10 рейсів до китайського міста Сяменя, чотири рейси – до Гуанчжоу, три рейси – до Пекіна, а також чотири рейси – до Сеула (Республіка Корея).

Було закуплено: респіраторів – 1 млн 127 тис. за середньою ціною 74,32 грн/одиниця, костюмів біозахисту – 173 тис. за середньою ціною 416,16 грн/одиниця, костюмів біозахисту багаторазового використання – 12 тис. за середньою ціною 1050 грн/одиниця, захисних окулярів – 60 тис. за середньою ціною 111,52 грн/одиниця, ПЛР-тестів іноземного виробництва – понад 100 тис. за середньою ціною 231,2 грн/одиниця, наборів для ПЛР-тестування українського виробництва – 600 тис. за середньою ціною 58,02 грн/одиниця, захисних екранів для обличчя – 50 тис. за середньою ціною 46,78 грн/одиниця, термометрів – 21,5 тис. за середньою ціною 17,7 грн/одиниця, експрес-тестів – 150 тис. за середньою ціною 173 грн/одиниця, понад 6 млн медичних рукавичок та багато інших спецзасобів та обладнання.

«Ви бачите ціни – вони дуже низькі навіть для китайського та корейського ринків. Це ціни, за які ми фактично «вибивали» засоби захисту в Китаї», – заявив Тимошенко.

Надалі доставлені засоби захисту розподілялися через департаменти охорони здоров’я в кожну область України, а також на потреби поліції, прикордонників, військових та співробітників інших відомств, які працюють у тісному контакті з населенням, додав він.

Як повідомляв УНІАН, в Україні станом на ранок 5 травня зареєстровано 12 тис. 697 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, за минулу добу - 366 нових випадків захворювання.

Кабмін у березні ввів загальнонаціональний карантин для протидії поширенню коронавірусної інфекції, після чого продовжив його до 11 травня. Вчора, 4 травня, уряд продовжив карантин до 22 травня, знявши при цьому ряд обмежень для бізнесу.