12 січня курс гривні до долара ослаб на 5 копійок - до 40,70 грн/дол. / ілюстрація REUTERS

Безготівковий курс долара в Україні найближчим часом залишиться стабільним. А готівковий курс гривні взимку може повернутися у коридор 41-42 грн/дол.

"Не слід очікувати, що в січні-лютому Нацбанк проведе девальвацію курсу гривні. Тобто курс безготівкової валюти найближчим часом залишиться стабільним. Однак останнім часом спостерігається зростання попиту на готівкову валюту і зниження курсу готівкової гривні. У січні-лютому очікується продовження цієї тенденції. Курс готівкової гривні взимку може повернутися у коридор 41-42 грн/дол.",- спрогнозував у коментарі УНІАН для статті "Гривня на старті року: чого чекати від валютного курсу найближчим часом" кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Він зазначив, що станом на 1 січня валютні резерви НБУ досягли 28,5 мільярда доларів, що є найвищим показником з початку повномасштабної російської агресії.

Відео дня

"Відновлення резервів відбулося за рахунок надходження міжнародних кредитів і грантів. Так, у грудні надійшло 4,5 млрд доларів з-за кордону. Разом з тим Нацбанк збільшив у грудні продаж валюти. Всього в грудні чистий продаж становив 3,2 млрд доларів, в той час як в листопаді - всього 1,6 млрд доларів. Якщо підвищений попит на валюту збережеться, це може призвести до скорочення валютних резервів", - додав експерт.

Курс долара в січні 2023 - прогнози

Дилер департаменту казначейства та фінансових інститутів "ОТП Банку" Антон Курінний впевнений, що курс долара в найближчі один-два місяці навряд чи зміниться, а ось через цей час можливе зростання вартості американської валюти до позначки в 40,00 грн/дол.

Фінансовий аналітик Олексій Козирєв прогнозував, що готівковий курс долара в січні 2023 року у банках буде знаходитися в межах коридору від 39,20 гривень до 41,50 гривень, а курс євро - від 41,20 до 43,30 гривень.