Курс гривні до долара 29 червня послабився на 5 копійок – до 37,45 грн/дол. / фото УНІАН

На валютному ринку з 3 по 9 липня очікується відносна стабільність зі збереженням тенденцій другої половини червня: готівковий курс долара перебуватиме в діапазоні 37-38 грн/дол., а євро - 40-41,5 грн/євро. 

"Водночас, як і минулого тижня, для курсу долара стане притаманним періодичне протинання нижньої позначки окресленого коридору (тобто 37 грн), відповідно різниця між офіційним курсом і курсом обмінних пунктів час від часу скорочуватиметься до 1-1,5%. Для євро ситуація протилежна: з огляду на останні тенденції, цілком ймовірно, що європейська валюта чимдуж намагатиметься "прорвати" верхню планку курсу - 41,5 грн, але з обов’язковим поверненням до означеного коридору коливань", - повідомив у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий.

За словами Лєсового, як і протягом червня, спред (різниця між курсом покупки і продажу) буде відносно мінімальною - до 0,3 грн, а поточні коливання перебуватимуть в межах 0,3-0,5 грн.

Відео дня

Серед факторів, що формуватимуть валютний курс наступного тижня, він виділив ефективні дії НБУ з утримання балансу між попитом і пропозицією, а також обраний вектор на поступову "популяризацію" гривні, як надійної (пріоритетної) валюти для збереження та примноження статків. 

"Завдяки впровадженим депозитним сертифікатам під 25%, комерційні банки суттєво збільшили ставки за гривневими депозитами терміном від 3 місяців до 1 року. Наразі максимальні ставки зафіксовані на рівні 20-21%. Зауважу, що за останні 1,5 місяці понад 75% нових депозитів відкривається в гривні терміном від 9 місяців до 1 року. Водночас цей період триватиме відносно недовго: головним "маркером" майбутніх змін стане можливе зниження облікової ставки НБУ. Саме тому зараз і орієнтовно до серпня найкращий час для громадян, щоб відкрити гривневі депозити за максимальними відсотками", - радить Лєсовий.

Також на стабільність курсу впливатиме вагома і системна макрофінансова допомога та розвиток експорту - попри об’єктивні перешкоди для здійснення зовнішньоекономічної діяльності, за 4 місяці 2023 року (із січня по квітень включно) розмір експортних надходжень склав понад 13,3 млрд доларів. 

Крім цього, серед важливих факторів Лєсовий виділив розвиток економіки.

"Крім поновлення виробництва на великих підприємствах, необхідних дій з трансформації бізнесу (його підлаштування під наявні обставини), варто виокремити досить вдалі результати посівної: українські аграрії засіяли на 3% більше площі, ніж прогнозувалося у березні", - зазначив начальник департаменту казначейства.

Вдалі дії ЗСУ зі звільнення територій від загарбників, за словами Лєсового, також можуть впливати на валютний курс в позивному ключі: цей фактор хоч формально і не має стосунку до економічних причин, але він є суттєвим, як для суспільних настроїв, так і для потенційних можливостей бізнесу.

"Загалом наступного тижня готівковий валютний ринок перебуватиме в межах усталених трендів: без надмірних курсових "стрибків" вгору чи стрімких падінь. Діапазон допустимих коливань буде становити 37-38 грн/дол., та  40-41,5 грн/євро", - резюмував експерт.

Курс долара в Україні - скільки коштує долар 29 червня

Як повідомляв УНІАН, в банківських обмінниках Києва готівковий курс гривні до долара 29 червня послабився на 5 копійок – до 37,45 грн/дол.

А курс готівкового долара у "ПриватБанку" 29 червня залишився на рівні попереднього дня - 37,25 грн за долар.