В Україні курс валют не впаде / фото УНІАН

Через повномасштабне вторгнення Росії курс гривні відносно долара в Україні суттєво виріс. За прогнозами НБУ найближчим часом ситуація не змінюватиметься.

Про це на брифінгу розповів перший заступник голови Ради НБУ Василь Фурман.

"Якщо послухати думку експертів, які добре розбираються у макроекономічних аспектах, можна почути, що найближчим часом курс буде без змін. Я також дотримуюся цієї думки", - наголосив він.

"В серпні резерви Національного банку склали понад 25 мільярдів доларів. У порівнянні з липнем, це понад 15% зростання. На це позитивно вплинули зовнішні надходження. Уряд України отримав 4,8 мільярда доларів. Це позитивно впливає на курс гривні", - зазначив Фурман.

При цьому, за словами Фурмана, станом на сьогодні Україна отримала понад 18 мільярдів доларів. Планово до кінця року очікується збільшення суми на ще 12 мільярдів доларів.

"Вже зараз уряд розраховує на нову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом та значно більші суми допомоги. Наступний фактор, який позитивно впливає на курс гривні – це зменшення зовнішньо-торгівельного дефіциту та збільшення експорту. Наразі можна помітити помірну різницю між готівковими та безготівковими курсами", - зазначив він.

Водночас заступник голови Ради НБУ наголосив, що негативно на курс гривні може вплинути – затягування у часі війни, невчасна міжнародна допомога, низькі ставки дохідності по облігаціях внутрішньої державної позики.

"Ризики на валютному ринку контрольовані. Курс залишатиметься без змін. А враховуючи досвід НБУ, ситуація буде контрольована", – сказав Фурман.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, – раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

Національний банк України 21 липня підвищив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол.

Наразі в українських обмінниках і банках з початком війни з’явився дефіцит валюти. У НБУ наголосили, що головна обставина - це подорожчання логістики через військові дії.

Вас також можуть зацікавити новини: