За останні декілька місяців ситуація на валютному ринку України помітно змінилася. Якщо ще на початку осені вартість одного готівкового євро коливалася на рівні 39-40 гривень, то протягом зимового періоду європейська валюта до української гривні зміцнилася на майже 10 відсотків і станом на середину лютого продається вже в середньому по 42,5 гривні, а в деяких обмінниках перевищила вже позначку і в 43 гривні.

Така тенденція викликає багато питань: чи буде тривати і далі подорожчання євро, чи варто зараз активно запасатися цією валютою і чи не вийде так, що протягом декількох наступних місяців вона знову подешевшає і частина заощаджених таким способом коштів буде втрачена?

Українські золотовалютні резерви станом на 1 лютого вже наблизилися до довоєнного показника і становлять майже 30 млрд доларів

На вартість іноземних валют до нашої гривні впливають два фундаментальні фактори: внутрішні та зовнішні. Основна внутрішня причина – це попит громадян та бізнесу на валюту. Чим він вищий, тим швидше обмінники будуть розхитувати курс, щоб заробити на цьому. Як наслідок – гривня слабшає, інфляція прискорюється, ціни починають активніше рости. 

Якщо попит помірний, тоді ситуація буде відносно стабільною і, як наслідок, Нацбанк не витрачатиме забагато золотовалютних резервів на стабілізацію курсу. Так відбувається станом на зараз. Українські золотовалютні резерви станом на 1 лютого вже наблизилися до довоєнного показника і становлять майже 30 млрд доларів.

І цього вдалося досягти не лише завдяки безпрецедентній грантовій і кредитній підтримці закордонних друзів і партнерів, але і тому, що навіть численні ракетні удари російських агресорів, які призводять до частих відключень світла, а інколи - води та мобільного зв’язку, не провокують, на щастя, збільшення попиту громадян на готівкову валюту.

Водночас попри це курс євро помітно подорожчав за останні декілька місяців. І тут включаються вже зовнішні фактори, які від громадян і фінансово-економічної політики нашої держави в цілому не сильно залежать.

Співвідношення вартості долара США до європейської валюти постійно змінюється

З початку повномасштабного вторгнення російських загарбників на нашу землю офіційний курс гривні прив’язаний до курсу долара США і зафіксований станом на зараз на рівні 36,6 гривень. І вже від цього співвідношення визначається вартість гривні до інших іноземних валют, у тому числі і євро. Це, звісно, викликає багато питань, адже Україна як країна, яка інтегрується у Європейський Союз, могла би мати прив’язку до європейської валюти, але саме таке рішення було ухвалене державним регулятором, зважаючи на значну доларизацію української економіки.

Співвідношення вартості долара США до європейської валюти постійно змінюється, особливо це можна спостерігати протягом минулого року. Коли вартість долара улітку спочатку вперше за останні 20 років зрівнялася з вартістю євро, а потім і перевищила її в середині осені. Потім знову, протягом зимового періоду, євро відновило свої позиції і станом на зараз вже на 7 центів перевищує вартість долара. І усі ці валютні гойдалки відображаються і на нашому внутрішньому українському ринку.

Щоб приборкати інфляцію спочатку ФРС, а потім і ЄЦБ почали поступово підвищувати облікові ставки у своїх країнах

Основними причинами, які слугували різким змінам вартості валютної пари євро до долара на валютних міжнародних біржах – це реакція Європейського центрального банку та Федеральної резервної системи США на швидко зростаючу інфляцію, яка за підсумками 2022 року сягнула 6,5 відсотків у Сполучених Штатах та 8,5 відсотків у ЄС. Це аномально великі і незвичні для таких економічно розвинутих країн показники. Цільовим рівнем протягом багатьох років для них була інфляція не більше 2 відсотків.

Щоб приборкати інфляцію спочатку ФРС, а потім і ЄЦБ почали поступово підвищувати облікові ставки у своїх країнах. Іншими словами, їх зараз завдання – це максимально можливо підвищувати вартість грошей в економіці, щоб стимулювати учасників ринку до збереження своїх коштів у євро (зацікавленість ЄЦБ)  та доларі (зацікавленість ФРС) відповідно.

Керівництво ЄЦБ та ФРС зазначають у своїх звітах, що у 2023 році продовжать курс на подолання інфляції, тобто зростання облікової ставки, схоже, буде тривати поки споживча інфляція у США та ЄС не наблизиться до прийнятного для них рівня.

Аналогічну політику проводить і Національний банк України, стимулюючи українців до накопичення рідної гривні для сповільнення зростання цін та стабілізації курсу на валютному ринку. Зараз український центробанк активно закликає громадян зберігати хоча б частину вільних коштів на гривневих строкових депозитах, дохідність за якими коливається від 5 до 18 відсотків річних.

Поки у світі та нашій країні не стабілізується інфляційна хвиля тренд на продовження підвищення вартості грошей, схоже, буде тривати

Також, щоб захистити громадян від ризику девальвації гривні, Нацбанк запровадив конвертаційні валютні депозитами за гривню від 3 місяців, а також дав можливість купити валюту за офіційним курсом за 36,6 гривень під депозит від 6 місяців. Іншими словами, це можливість купити собі, наприклад, певну кількість безготівкових євро чи доларів за курсом, який помітно вигідніший готівкового. Такі послуги вже пропонують багато банків і вони починають набирати все більшої популярності.

Поки у світі та нашій країні не стабілізується інфляційна хвиля тренд на продовження підвищення вартості грошей, схоже, буде тривати. Тому, очевидно, власні заощадження не варто просто тримати під матрацом.

При цьому і немає великого сенсу бігти за готівковими доларами та євро до найближчого обмінника, оскільки курс гривні до безготівкової валюти в банківських установах через низку об’єктивних причин буде вигіднішим для купівлі під зберігання як з економічної, так і з точки зору безпеки у наші непрості часи.

Варто також відзначити, що за останній рік українці значно активніше почали використовувати євро у своїх рахунках через збільшення економічної активності у країнах ЄС. А саме уряди європейських країн вимушеним українським біженцям нараховують виплати, частина з них поступово знаходить роботу і теж, відповідно, отримують зарплату в євро. Частину коштів витрачають там, а іншу – пересилають своїм родичам, які залишилися в Україні, або надсилають як донати на підтримку нашої героїчної армії.

Також є і протилежна ситуація, коли надсилається допомога з України родичам, які виїхали закордон. Часто відправляються гривні на українські картки. Кошти потім витрачаються у європейських магазинах через миттєву конвертацію за безготівковим курсом.

Популярність валютної пари гривня-євро з часом буде лише зростати через подальше посилення економічного зв’язку між Україною та іншими європейськими країнами. Завданням же Нацбанку є забезпечити органічність цього процесу і унеможливити будь-які спекулятивні тенденції на цьому шляху. Важливо також не забувати, що може прийти час, коли після входження України до Євросоюзу саме євро замінить нашу гривню.

Богдан Слуцький