На початку вересня в Україні почалася податкова амністія. Тепер українці можуть задекларувати свої активи та сплатити податок до бюджету. Держава наразі обіцяє не карати добровольців за ухиляння – поки що декларування добровільне та одноразове. Але незабаром податкова посилить контроль за фінансами українців.

Просто так купити нерухомість або автівку українці не зможуть

Кабінет Міністрів вже готує внесення до парламенту законопроекту про так звані непрямі методи податкового контролю. Про що йдеться? Це, коли податкова може запитати про походження грошей, які були витрачені за певний період.

Відео дня

Тут не йдеться про тотальний контроль за придбанням якихось дрібниць – ніхто не рахуватиме оплату вашого рахунку в кафе або купівлю недорогої техніки. А ось просто так купити нерухомість або автівку українці не зможуть – вам треба буде довести, що офіційних доходів вистачило би на таку покупку.

За яку суму доведеться відзвітувати? Придбання цінних активів на більш ніж 400 тисяч гривень підлягатиме перевірці. Якщо сьогодні джерело походження коштів необхідно довести тільки банку, то після прийняття закону українці будуть змушені доводити сплату податків з цих коштів ще й податковим органам.

Банк може звернутись до контролюючих органів, коли помітить в операціях клієнта ознаки відмивання коштів, здобутих злочинним шляхом, фінансування тероризму чи ухиляння від сплати податків

Якою буде відповідальність? Поки найгіршим результатом стане просто відмова банку в розміщенні коштів на рахунок. А ось після прийняття закону кожен, хто не зможе розповісти, звідки ж гроші, змушений буде сплатити податок у розмірі 18%. Тобто просто так купити нерухомість або автівку українці не зможуть – вам доведеться довести, що офіційних доходів вистачило би на таку покупку.

Ба більше, податкова сама зможе звернутись до банку і отримати дані щодо вашого рахунку. Так само й банк може звернутись до контролюючих органів, але коли помітить в операціях клієнта ознаки відмивання коштів, здобутих злочинним шляхом, фінансування тероризму чи ухиляння від сплати податків.

На додаток, все більше українських банків вводять обмеження на грошові перекази між фізичними особами. Ліміти встановлюються на календарний місяць, як для переказів по Україні, так і за кордон. Пояснення для такого посилення контролю просте – все, аби запобігти ухиленню від сплати податків. Не рідко в Україні інтернет-магазини або просто Instagram-сторінки приймають кошти на звичайні картки, не призначені для підприємницької діяльності. А отже не сплачують податки.

Обмеження не торкнуться тих, хто збирає гроші на благодійність або волонтерство

Як пояснює Національний банк України, аби отримувати необмежену кількість платежів,доведеться зареєструватись фізичною особою-підприємцем. Розмір податку з доходів, отриманих на картку, будезалежати від системи оподаткування. Її можна обирати. Наприклад, на загальній системі оподаткування доведеться сплатити 18% податків та 1,5% військовий збір, а на спрощеній системі ставка залежить від групи платника податків, яку ви оберете.

Обмеження не торкнуться тих, хто збирає гроші на благодійність або волонтерство. Необхідно лише надіслати посилання з соціальних мереж або документи, що підтверджують проведення благодійної діяльності. Протягом одного робочого дня для карти встановлять безлімітний режим.

До чого призведе такий контроль? Тут необхідно розуміти, що ми знаходимось за крок до того, що поняття банківської таємниці не буде існувати, податкові органи зможуть контролювати не тільки надходження, але й витрати, що дозволить їм слідкувати за своєчасною сплатою всіх податків.

Ніна Бец, керівник практики податкового права юридичної фірми "Ілляшев та Партнери"