Ілюстрація  REUTERS

У Мінекономіки під головуванням тодішнього заступника міністра Сергія Теленика відбулася нарада з галузевими асоціаціями виробників горілки та лікеро-горілчаних виробів, зокрема, з асоціаціями "Укрводка" та "За легальний ринок алкогольних напоїв", щодо перегляду мінімальних роздрібних цін.

У ході наради було зафіксовано необхідність швидкого прийняття рішення щодо підвищення мінімальних цін на алкогольні напої та зафіксовано, що запропоновані Міністерством економіки ціни є узгодженими з учасниками ринку та не викликають жодних питань до їх запропонованого розміру, а отже відповідний проєкт постанови може бути прийнятий на найближчому засіданні уряду.

"Інструмент мінімальних роздрібних цін, разом із показниками вартості і якості, забезпечує конкуренцію на ринку алкогольних напоїв. Це зменшує сегмент тіньового ринку, витісняючи його із легального продажу за ціновим фактором", – наголосив Теленик.

Відео дня

За результатами наради відповідний проєкт постанови щодо затвердження оновлених мінімальних роздрібних цін на алкогольну продукцію було надіслано на погодження усім зацікавленим центральним органам виконавчої влади.

Теленик доклав зусиль задля налагодження ситуації з підняттям мінімальних роздрібних цін на алкогольному ринку та з великою присутністю контрафакту й нелегальної продукції. У ході засідання тодішній заступник міністра сприяв впровадженню структурного рішення, яке тепер перебуває у відповідальності регіональних управлінь, та запропонував представникам ринку лікеро-горілчаних виробів зібрати зауваження щодо заходів, які знаходяться у компетенції впливу міністерства економіки для організації ефективної роботи у цьому напрямі.

"На  думку виробників горілки та лікеро-горілчаних виробів, прийняття рішення позитивно вплине на легальний ринок алкогольної продукції та дасть можливість  додатково наповнити державний та місцеві бюджети на 500 млн грн на рік.  Для нас, представників асоціації, вкрай важливо, щоб впровадження нововведення відбулось за усіма правилами у терміни, вказані законодавством", – прокоментував для УНІАН голова асоціації "Укрводка" Володимир Остапюк.

Окрім питань мінімальних цін, як елементу детінізації ринку, учасники наради обговорили також інші заходи, спрямовані на боротьбу з нелегальним ринком алкогольних напоїв та розвиток реального сектору економіки.

Теленик запропонував асоціаціям спільно з міністерством напрацювати відповідні проєкти рішень щодо цих напрямків.