Як законно не платити кредит - поради / depositphotos.com

Термінова операція, покупка машини, несподівана втрата роботи або інші життєві обставини змушують українців брати кредити в банках і мікрофінансових організаціях. Сума позики може бути різною, як і вимоги по виплатах. УНІАН розповість, що буде з кредитом, якщо війна заважає його оплачувати, і як можна убезпечити себе в такій ситуації.

Раніше ми нагадували, що в Україні відновили спецпрограму видачі кредитів для громадян країни.

Що буде, якщо взагалі не платити кредит під час війни

У березні 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України 2120-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану". Згідно з цим законом, люди, які оформляли кредити в банках, отримали два привілеї:

Відео дня
  • не отримувати штрафи за прострочені кредити;
  • не побачити підвищення процентної ставки на суму позики.

Важливо, що незважаючи на скасування штрафів, пені і підвищення відсотка за використання кредиту, той відсоток, який встановлений за договором з банком, залишається. Це означає, що він все одно буде "капати", а борг - накопичуватися.

Такі зміни діють під час всього воєнного стану і протягом 30 днів після його закінчення. Тобто, кредитори нічого вам зробити не зможуть за те, що ви не платите по кредиту. Але коли війна закінчиться, вам доведеться погасити свій борг.

Як списати кредит під час війни - нюанси процедури

Відповідно до Закону України 7441-1"Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або отримало пошкодження внаслідок збройної агресії російської федерації проти України", громадяни країни можуть списати свої борги перед банками. Однак є кілька нюансів.

Для повного анулювання боргу вам потрібно:

  • станом на 23.02.2022 не мати жодних заборгованостей за кредитом;
  • довести, що кредит ви брали на придбання або реконструкцію пошкодженого майна;
  • куплена квартира по площі не перевищує 140 кв м, а будинок - 250 кв м;
  • зруйноване житло було єдиним місцем проживання постраждалого українця, а машина - єдиним засобом пересування.

Всі документи, що доводять правдивість перерахованих вище пунктів, позичальник повинен передати в банк. Якщо кредитна організація прийме позитивне рішення, то заявник отримає компенсацію від держави.

ВАЖЛИВО: ці правила поширюються тільки на рухоме і нерухоме майно - боргів за кредитними картками вони не стосуються.

Скільки діє кредит, якщо його не платити - точні терміни

У сфері кредитування існує таке поняття як "позовна давність". Це період часу, протягом якого учасники цивільних правовідносин можуть звернутися до суду. Тобто, і ви, і банк мають право захищати свої інтереси таким чином.

Термін позовної давності в Україні, згідно із законодавством, становить 3 роки - після закінчення цього терміну кредитор втрачає право вимагати повернення боргу. Зазвичай, закінчення терміну позовної давності дорівнює закінченню терміну дії карти. Перевипускаючи її, ви продовжуєте період користування кредитом. Проте, є нюанс - окремі банки можуть прописувати свої терміни. Наприклад, Приватбанк з 2019 року встановив свій термін позовної давності - він становить 50 років. 

Українці, намагаючись самостійно вирішити наболіле питання з банками, роблять ряд помилок:

  • вносять платежі протягом трьох років після закінчення позовної давності;
  • просять банк провести реструктуризацію боргу;
  • визнають свою заборгованість документально.

У більшості випадків такі дії обумовлені нестачею знань в області права або під тиском колекторів. Для того, щоб не зробити помилку, не погіршити ситуацію і захистити свої права законним шляхом, краще не діяти самостійно, а звернутися за консультацією до адвоката, а також уважно читати договір, який підписуєте.

Вас також можуть зацікавити новини: