Для виходу на пенсію потрібно мінімум 15 років страхового стажу / фото ua.depositphotos.com

Через плавне підвищення пенсійного віку в Україні, передбаченого законодавством, не всі громадяни в 60 років зможуть вийти на пенсію в наступному році.

Як пише "На пенсії", з початку поточного року в Україні діють нові вимоги щодо страхового стажу. Для виходу на пенсію потрібно мати 28 років такого стажу. Для того, щоб вийти на пенсію в 2022 році, українцю потрібно мати:

  • у 60 років - стаж від 29 років;
  • у 63 роки - стаж від 19 до 29 років;
  • у 65 років - стаж від 15 до 19 років.

У тому випадку, якщо немає навіть 15 років стажу, отримувати звичайну пенсію до 65 років не вийде. У такому випадку буде виплачуватися соціальна пенсія в розмірі 1854 гривень. 

Відео дня

Читайте такожВ Україні будуть проіндексовані пенсії "не так, як раніше": для кого й коли збільшаться виплати

Примітно, що до 2028 року поки що лише половині українців "світить" пенсія в 60 років. "5% будуть змушені працювати до 65 років, а 40% – до 63 років. Тепер на перший план виходить не пенсійний вік, а наявність певного трудового стажу", - зазначили журналісти.

Майбутнє пенсій в Україні

Раніше глава Мінфіну Сергій Марченко заявив, що через старіння населення в Україні існує ризик, що скоро один працюючий українець утримуватиме кількох пенсіонерів, тому вже зараз людям варто задуматися про пенсійні накопичення.

Потім Марченко сказав, що його слова перекрутили і пояснив, що українці, яким зараз до 40 років, будуть змушені відкладати самостійно пенсійні кошти