Ілюстрація REUTERS

Через корупцію та контрафакт на ринку підакцизних товарів (зокрема, тютюнових виробів) минулого року в бюджет не надійшло 20 млрд грн. Офіс президента готовий вирішувати цю проблему. 

Про це заявила народний депутат і секретар Національної інвестиційної ради при президентові України Галина Янченко в своєму телеграм-каналі.

"20 млрд. гривень - це величезні кошти для воюючої країни з величезним бюджетним дефіцитом. Дуже погано, що на цю тенденцію вже почали звертати увагу західні медіа", – заявила Галина Янченко.

Відео дня

Вона також зазначила, що нещодавно відправляла депутатське звернення до Офісу президента та Кабінету Міністрів України з пропозиціями, як закрити найбільші корупційні схеми і збільшити надходження коштів до бюджету без підвищення податків – у т.ч. щодо боротьби з тіньовим ринком підакцизних товарів.

В офіційній відповіді від 6 червня 2023 р. на даний лист в Офісі президента України зазначили: "Підтримуємо необхідність кардинального посилення роботи з розв’язання проблеми, пов’язаної з нелегальним обігом тютюнових виробів. (…) Ураховуючи загострення даної проблеми, станом на початок ІІ півріччя 2022 р., а також ініціативу Європейської Бізнес Асоціації з необхідності напрацювання дієвих механізмів протидії зростанню рівня нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні, Офіс президента України у вересні минулого року звернувся до Кабінету міністрів України з пропозицією про вжиття системних заходів із врегулювання відповідної проблеми".

Документ t.me/HYanchenko

В Офісі президента України також нагадали про нещодавнє рішення Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової і митної політики від 8 травня 2023 р., в якому зокрема передбачено підготовку законопроекту щодо заборони реалізації сигарет у магазинах безмитної торгівлі (duty free) під час воєнного стану. 

Реалізація сигарет з маркуванням duty free поза магазинами безмитної торгівлі наразі складає близько половини всіх нелегальних сигарет, що продаються в Україні. 

Через закриття аеропортів під час війни кількість магазинів безмитної торгівлі в Україні скоротилася втричі, але при цьому виробництво сигарет duty free знизилося лише на чверть.

"Кожна гривня до бюджету важлива для фронту" - зазначила народний депутат, секретар Національної інвестиційної ради при президенті України Галина Янченко.

Нагадаємо, за результатами моніторингу нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні, який систематично проводиться Kantar Україна, на початку 2023 р. частка нелегальних сигарет сягнула 20,2% всього ринку тютюнових виробів України. За останні три роки частка нелегальних сигарет в Україні зросла втричі