До чого призведе нове оподаткування підприємств в Україні? / фото korupciya.com

Влада ініціює збільшення податків для легального бізнесу. Додаткові надходження бюджету оцінюються в 50 млрд грн.

Про це йдеться в статті "Як збільшити надходження до державного бюджету на 60 млрд грн", опублікованій на сайті "Цензор.НЕТ".

Зазначається, що у разі ухвалення  у Верховній Раді законопроекту №5600 про внесення змін до Податкового кодексу в поточній редакції, податкове навантаження збільшиться не тільки на великий бізнес. Більше податків доведеться платити середньому, малому бізнесу, а також фізичним особам.

Відео дня

Читайте такожЕксперт пояснив ризики підвищення акцизних податків для бізнесу на тлі коронакризиЗа оцінками Кабінету Міністрів, додаткові надходження в бюджет, в разі прийняття закону, становитимуть щороку 50 млрд грн. Ці гроші будуть зібрані з великого, середнього малого бізнесу та фізичних осіб.

"Окрім того, законопроект №5600 розширює повноваження податкових органів. Зокрема, їм можуть дозволити стягувати податковий борг без звернення до суду, або забезпечувати податковою заставою донарахованих за результатами перевірок сум на час судового оскарження", - йдеться у матеріалі.

Також законопроект пропонує обмежувати виїзд за кордон керівника компанії до повного погашення податкового боргу.

Крім того, Державна податкова служба зможе отримувати від платника податку інформацію не тільки за фактом правопорушення, а й з інших питань, пов'язаних з оподаткуванням.

Що змінює цей законопроект?

  • Вводиться методика розрахунку розміру мінімального податкового зобов'язання для земельних ділянок, які обробляються, але з яких не сплачуються податки. 
  • Зменшується з 2 до 0,5 га розмір ділянок для ведення особистого сільського господарства, продаж продукції з яких не обкладаються податком на доходи фізосіб.
  • Акцизний податок на пиво пропонується вираховувати за міцністю напою замість літражу. Наразі пиво обкладається акцизним податком по 2,78 грн за 1 л напою будь-якої міцності.
  • Скасовується нульова ставка акцизу на продаж електроенергії за зеленим тарифом. У разі введення акцизу на продаж "зеленої" електроенергії додаткові витрати ВДЕ становитимуть 1,63 млрд грн, підрахувала ЄБА.
  • Пропонується збільшити екологічний податок за скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти в 1,6 разу і передбачити їх поступове підвищення в 8 разів до 2029 року.
  • Підвищити ставки екологічного податку за викиди СО2 з 10 грн до 30 грн/тонна.
  • Підвищити ставки екологічного податку за відходи для підприємств гірничої промисловості з 0,49 грн до 1,5 грн/тонна.
  • Ввести диференціацію ставок оподаткування залізних руд залежно від розміру середньої ціни реалізації, визначеної як середня вартість залізної руди за індексом IODEX 62% FE CFR China. У разі прийняття закону ставка ренти при ціні залізної руди $100 і менше становитиме 3,5%; 5% - якщо ціна понад $100/т, але не перевищує $200/т; 10% - якщо ціна руди вища $200/т. 
  • Промислові підприємства можуть бути позбавлені пільг на сплату податку на землю. 
  • Змінюється розмір вартості легкових автомобілів, які підпадають під оподаткування транспортним податком (податок на розкіш). Проект закону пропонує оподатковувати автомобілі не старші п'яти років, середня ринкова вартість яких становить 1,3 млн грн (200 мінімальних зарплат). Ставка податку – 25 тис. грн.
  • Пропонується забрати право працювати на єдиному податку четвертої групи у підприємств, які займаються розведенням свійської птиці, перепелів та страусів, а також виробництвом м'яса свійської птиці. Ставки оподаткування для 4-ї групи платників єдиного податку збільшується вдвічі.
  • Законопроектом обмежується можливість зменшення податкової бази за допомогою збитків минулих років. 
  • Документ пропонує оподатковувати фінансову допомогу, надану пов'язаним особам, зокрема, передбачає збільшення фінансового результату на суму такої допомоги або безоплатно наданих товарів, робіт і послуг для пов'язаних осіб. На думку юристів, ця норма виглядає як подвійне оподаткування.
  • Передбачається обкладання податком 18% на доходи фізосіб, отриманих від продажу третього і наступних об'єктів нерухомості протягом року. 
  • Можуть бути скасовані пільги зі сплати ПДВ для суб'єктів господарювання, які займаються перепродажем квартир на вторинному ринку.