Ринок переживає досить велику структурну зміну / фото УНІАН Володимир Гонтар

В Україні за 9 місяців поточного року спостерігається позитивна динаміка припливу депозитів. Про це повідомив глава Національного банку України Кирило Шевченко на брифінгу.

"У гривнях загальний приплив коштів населення становить 27%, а саме нові строкові депозити – 12%. Що стосується валютних заощаджень, там теж позитивна динаміка, і в цілому приплив валютних заощаджень в банківську систему становить 5%", - сказав Шевченко.

Читайте такожУ НБУ розповіли, скільки грошей українці тримають на депозитах

Відео дня

Присутній на брифінгу заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб зазначив, що ринок переживає досить велику структурну зміну.

"Зараз ви вже не побачите двозначних ставок за гривневими депозитами, а ставки по доларових близько нуля. Такого в історії України ще не було, крім того, це відбувається на тлі жорсткої світової кризи. І на цьому тлі ми бачимо продовження зростання депозитів, який міг бути ще більше", - сказав Сологуб.

За його словами, зниження облікової ставки з рівня в 13% на початку року відбувалося поступово для спостереження за динамікою ставок за депозитами.

"Коли ми приймали рішення про зниження ключової ставки, яка була 13% на початку року, одна з причин, чому ми це робили поступово - ми хотіли побачити, як це вплине на динаміку ставок за депозитами. Можу зараз підкреслити, що трагедії не сталося, ринок звикає до однозначних ставок за депозитами", - додав Сологуб.

Хронологія подій

  • Обсяг гривневих депозитів в українських банках за січень зріс на 1,6% – до 651 млрд грн, валютних (у доларовому еквіваленті) – на 2,5%, до 17,7 млрд дол.
  • Обсяг гривневих депозитів в українських банках за вересень збільшився у порівнянні з серпнем на 3,4% – до 745,6 млрд грн, валютних (у доларовому еквіваленті) – на 3,8%, до 17,6 млрд дол.
  • Обсяг депозитів в українських банках за 2019 рік зріс на 18,5% у гривні, на 28,5% у валюті.