фото: УНІАН, Віктор Ковальчук

Якщо узгодження АМКУ угоди приватизації заводу Більшовик затягнеться на кілька років, держава і інвестор втратять гроші.

Про це заявив голова юридичної фірми Viktor Reshetov & Partners Віктор Решетов, коментуючи повідомлення про можливе навмисне затягування узгодження приватизації заводу Більшовик АМКУ.

"Тривалість усіх процедур: узгодження з АМКУ концентрації, розслідування АМКУ процедури конкурсу та суди по цьому конкурсу, можуть зайняти багато років. Звичайно, що тривалі "розборки" невигідні інвестору і державі. Гроші мають працювати", - наголосив Віктор Решетов.

Відео дня

На думку правника, новий власник підприємства може стикнутися із тим, що об’єм боргових обов’язків Більшовика може збільшитися у процесі їх погашення.

"Борги колишніх держпідприємств -  це як айсберг. Уявіть собі тільки борги по заробітній платі. Як тільки у підприємства з’являється реальний власник, знімається мораторій на продаж майна, і усі колишні працівники подають позови про стягнення заробітної плати та за затримку у її виплаті. І по цих вимогах немає строків позовної давності. До того ж Фонд Держмайна ще прописав певні умови продажу, і наскільки розумію обмежив покупця акцій у використанні цього об’єкту. Отже, та ціна, яку сплатив покупець – може бути повністю ринковою", - наголосив Віктор Решетов.

Як зазначив юрист, наразі фінальний етап узгодження приватизації підприємства залежить виключно від позиції АМКУ, повноваження якого дозволяють затягнути розгляд видачі дозволу на тривалий час.

"Законодавство наділяє АМКУ майже безмежними повноваженнями, як по розслідуванню порушень, доказуванню змови, так і по штрафах за порушення. Для АМКУ відсутнє поняття "презумпції невинуватості". АМКУ може визнати змову тільки на припущеннях. Може оштрафувати за те, що учасник не дає документи і докази проти себе. І штрафи за деякі порушення просто захмарні: 10 % від річного обороту порушника", - зазначив Віктор Решетов.

Нагадаємо, аукціон із продажу ПКМЗ відбувся 27 жовтня. Вартість активу склала 1,429 млрд грн (при стартовій ціні 1,39 млрд грн). Переможцем торгів стало ТОВ "Дженерал Коммерс". До консорціуму покупців увійшли компанія UDP під управлінням Андрія Іванова та Олексій Баранов, власник компанії A Development. Пізніше стало відомо про те, АМКУ повернув ТОВ "Дженерал Комерс" заяву про надання дозволу  на придбання акцій АТ "ПКМЗ", вказавши, що ця заява не відповідає вимогам АМКУ. У ТОВ "Дженерал Комерс" заявили, що відмова АМКУ має виключно технічний характер і пов'язана з незначними недоліками в поданих до розгляду документах, і після отримання роз'яснень від АМКУ ці недоліки буде усунуто, і компанія звернеться до АМКУ з повторною заявою. Незабаром у ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що дії АМКУ можуть носити характер навмисного затягування отримання дозволу з метою примушення покупця до відмови від купівлі об’єкту приватизації.