Юлія Гришина розповіла про умови приватизації заводу "Більшовик" / УНІАН

Умови приватизації АТ "Перший київський машинобудівний завод" (відомий за старою назвою "Більшовик") гарантують збереження виробництва, захист колективу та залучення інвестицій у розвиток. При цьому саме виробництво може бути перенесено за межі міста, а на території заводу в Києві з’явиться новий, розвинений район. 

Про це заявила народний депутат України Юлія Гришина. 

"Вимоги перед інвестором цілком відповідають бажанню державного власника не лише наповнити держбюджет, але й реально підвищити ефективність роботи підприємства. Зважаючи на це, Кабмін затвердив ці умови, а також стартову ціну АТ "ПКМЗ", що складе 1,39 млрд гривень. Сам аукціон приватизації відбудеться 27 жовтня 2021 року", - зазначає нардеп. 

Відео дня

Так, серед приватизаційних умов, розроблених Фондом держмайна, - збереження виробництва, захист трудового колективу й додаткові інвестиції у розмірі щонайменше 57 млн грн. Також новий власник має ліквідувати наявні борги - понад 500 млн грн, з яких 400 млн - перед державою.

"Значний інтерес інвесторів, наявність необхідної інфраструктури, а також якісна підготовка підприємства є надійним підґрунтям для зростання ціни об'єкта на майбутньому аукціоні. Та навіть за умови приватизації АТ "ПКМЗ" за стартовою ціною - 1,39 млрд гривень - держава де-факто отримує на 400 млн гривень більше завдяки компенсації наявних боргів та відрахування дивідендів.

Наразі в приватизації колишнього "Більшовика" зацікавлені чи не всі причетні сторони: державний власник (через надходження в держбюджет), трудовий колектив (через виплату боргів по зарплатах та пенсіях), міська влада (через надходження податків), потенційні інвестори (через земельну ділянку) та навіть місцеві мешканці, у яких поруч з'явиться сучасний і зручний мікрорайон.

Економіка України потребує розумного підходу до наявних активів та їхнього використання. Завдяки приватизації АТ "ПКМЗ" має всі шанси перетворитися з проблемного об'єкта на показовий приклад трансформації відповідно до вимог часу та запитів суспільства", - вважає Юлія Гришина. 

Зазначимо, АТ "ПКМЗ" займає понад 33 га близько центру Києва. Сьогодні завод майже не працює, а 80% обладнання перебуває в аварійному стані. Про зацікавленість в участі в приватизаційному аукціоні вже повідомили KADORR Group, Dragon Capital та SAGA Development.