Зеленський продовжив мораторій на стягнення застави за доларовими кредитами / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті" № 895-ІХ, який Верховна Рада прийняла 16 вересня.

Читайте такожЗеленський: зарплата в 5-6 тисяч гривень-це не бідність

Як передавати прес-служба Глави держави, згідно з документом, до 21 квітня 2021 року триває дія мораторію на стягнення зазначеного майна громадян України та встановлюється заборона на примусове стягнення майна, якщо воно використовується як місце постійного проживання позичальника або є об'єктом незавершеного житлового будівництва.

Відео дня

"Мораторій продовжено з урахуванням ситуації, в яку потрапили позичальники через знецінення національної валюти з 2008 року, і, як наслідок, неможливості платити кредити в іноземній валюті за поточним валютним курсом", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що також встановлюється заборона на примусове стягнення іншого майна (майнових прав) за договорами іпотеки з осіб, які мають зобов'язання за кредитами, наданими їм в іноземній валюті, і заборона кредитним установам поступатися на користь іншої особи свої права вимоги до позичальника.

"Закон сприятиме захисту майнових прав громадян з урахуванням погіршення їх фінансового становища через спалах коронавірусної хвороби та впровадження у зв'язку з цим обмежувальних заходів. Документ надасть підтримку громадянам України, які мають невиконані зобов'язання за кредитними договорами в іноземній валюті", - сказано в повідомленні.

Що цьому передувало

  • 16 липня Верховна Рада України прийняла закон, продовжує мораторій на стягнення майна громадян, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті.
  • 17 серпня президент України Володимир Зеленський ветував і надав свої пропозиції до закону. 16 вересня Верховна Рада України прийняла цей закон з правками президента.
  • Мораторій на стягнення майна громадян, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті, діє в Україні з 2014 року. Він був введений на період до набрання чинності Законом, що регулює питання особливостей погашення основної суми заборгованості, вираженої в іноземній валюті.