Експерт підкреслив, що надходження до держбюджету від продажу – не єдиний позитивний економічний ефект приватизації в'язниць / фото ru.tv8.md

Приватизація Львівської виправної колонії №48 продемонструвала, що продаж подібних об’єктів може принести в державний бюджет значні кошти, які перевищать очікувані надходження в 1 млрд гривень.

Про це пише у своїй колонці на сайті «Економічна правда» голова правління StateWatch Олександр Лємєнов.

Він звернув увагу на те, що під час торгів ціна на майновий комплекс Львівської виправної колонії №48 зросла втричі, досягнувши 407,5 млн гривень.

Відео дня

«Для розуміння, розподіливши сплачені кошти на ціну 1 гектару земельної ділянки маємо 1,3 млн доларів США. Це дійсно хороший результат. При цьому, надходження до бюджету виключно від цієї приватизації – будівель звичайної виправної колонії – перевищує всі показники за 2018 рік», - зазначив експерт.

Олександр Лємєнов додав, що продаж першої колонії у межах проекту Мін'юсту і Фонду держмайна «Велика приватизація в'язниць», продемонстрував зацікавленість інвесторів в цих об’єктах.

«Від подібної колаборації очікують надходжень на рівні 1 млрд гривень. Припускаю, що цей поріг легко здолають, зважаючи лише на продаж однієї колонії вже за 400+ млн гривень», - заначив він.

Експерт підкреслив, що надходження до держбюджету від продажу – не єдиний позитивний економічний ефект приватизації в'язниць. Передача цих об’єктів до приватних рук також дозволить державі заощадити на витратах на утримання законсервованих об’єктів.

«До слова, пропорція використання коштів від приватизації пенітенціарних установ розподіляється на 30% фінансів до держбюджету і 70% – будуть витрачені Мін’юстом для побудови нових та модернізацію діючих об’єктів Державної кримінально-виконавчої служби», - додав голова правління StateWatch.

Ще одним позитивним ефектом приватизації він назвав те, що нові власники зможуть перетворити законсервовану колонію у об’єкти з новими робочими місцями.