Ілюстрація REUTERS

Європейська комісія (ЄК) розглядає можливість виділення 2 трильйони євро на відновлення європейської економіки в умовах рецесії в зв'язку з пандемією коронавирусной інфекції COVID-19.

Читайте такожГлава МВФ попередила про загрозу Великої депресії у світовій економіці

Про це повідомив Reuters з посиланням на внутрішні документи Єврокомісії.

Відео дня

Зокрема, ці кошти будуть виділятися через два канали: довгостроковий бюджет ЄС на 2021-2027 роки та спеціальний фонд "Інструмент відновлення (Recovery Instrument).

Крім цього, згідно з планом, ЄК зможе позичити на європейському фінансовому ринку близько 320 мільярдів євро і майже половину з цих коштів виділяти країнам ЄС у формі кредиту.

Також пропонується кредитування країн через бюджет ЄС. Зокрема, держави-члени союзу зможуть повертати гроші за кредитами з бюджету після 2027 року протягом довгого часу або повертати кошти через сплату додаткових податків до бюджету Євросоюзу.

Згідно з повідомленням, Єврокомісія все ще може внести зміни в цей план, але планує прийняти його в червні.

Ця ініціатива повинна розширити вже існуючий план порятунку європейської економіки на понад 500 мільярдів євро.

Як повідомляв УНІАН, на початку квітня міністри фінансів Європейського Союзу (ЄС) погодили план порятунку економіки блоку в умовах пандемії коронавірусу та економічної кризи на суму понад 500 мільярдів євро.

Зокрема, в рамках Європейського стабілізаційного механізму (ЄСМ) буде виділено близько 240 мільярдів євро країнам, які найбільше постраждали від пандемії коронавірусу і які є членами зони євро; 200 мільйонів євро – на кредитування європейських підприємств з акцентом на малий середній бізнес і близько 100 мільярдів євро – на схему субсидування заробітної плати, щоб компанії не скорочували своїх співробітників.

Європейська комісія схвалила пропозицію для виділення 3 мільярдів євро макрофінансової допомоги десяти країнам. Зокрема, Україна повинна отримати з цих коштів 1,2 мільярда євро. Пропозиція Єврокомісії надалі мають схвалити Європейський парламент і Рада ЄС.

Віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жосеп Боррель повідомив, що ця пропозиція не обумовлена конкретними вимогами.