Зеленський впевнений, що держбюджет витримає підвищення мінімалки / фото president.gov.ua

Державний бюджет України витримає підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн з 1 вересня.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» заявив президент Володимир Зеленський.

«Обов’язково витримає (державний бюджет – УНІАН). Я вважаю, що це дуже важливо. Це не просто обіцянки. До мінімальної заробітної плати прив’язані будь-які заробітні плати у нашій країні. Збільшення до 5 тис. грн – це перше збільшення. Ми знаємо, що точно можемо збільшити до 6500 грн. Небезпечно це робити у короткі терміни. І в бюджеті немає таких грошей, але це небезпечно робити ще й з точки зору інфляційних процесів», - сказав він.

При цьому Зеленський висловив думку, що заплановане підвищення мінімальної зарплати не призведе до того, що бізнес буде йти в «тінь».

«Є різний бізнес. Не треба говорити. Є різні бізнесмени, які розуміють, що треба сплачувати податки. А звідки буде з'являтися ця «соціалка»? Воно ж з неба не падає. Тому це збільшення – це правильне, живе відношення до людей. Вони ж живі люди, вони ж не можуть відчувати себе зовсім жебраками і таке інше», - сказав він.

Підвищення мінімалки в Україні: що відомо

  • 6 серпня Зеленський ініціював внесення змін до держбюджету для підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн із 1 вересня цього року.
  • Депутати 25 серпня на позачерговому засіданні парламенту, серед іншого, розглянуть відповідний законопроект.
  • Мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2020 року зросла на 550 грн і становить 4 тис. 723 грн на місяць, або 28,31 грн за годину.