Глава держави зазначив , що переговори з МВФ веде уряд / ілюстрація REUTERS

Президент Володимир Зеленський розраховує, що Україна восени отримає другий транш за кредитною програмою Міжнародного валютного фонду.

Про це він заявив у спільному інтерв'ю журналістам Agence France-Presse, Reuters і Associated Press, повний текст якого розміщений на сайті глави Української держави. Розмова відбулася 14 червня.

Читайте такожКабмін схвалив виділення $6 мільйонів на погашення чужого боргу перед МВФ

Відео дня

Відповідаючи на питання про наступний транш від МВФ, Зеленський сказав: «Для нас це важливо. Це важливо насамперед для нашої економічної стабільності та інвестиційного клімату. Тому що завжди до програми МВФ прив'язані інші програми та ставлення інвесторів. Тобто тут питання не стільки грошей, а більше питання ставлення, інвестиційного клімату та інше. Тому ми обов'язково зробимо те, що пообіцяли. Я думаю, що на початку осені або восени буде транш».

Водночас глава держави зазначив, що переговори з МВФ веде уряд.

Відповідаючи на уточнююче питання, як складеться ситуація в Україні, якщо МВФ не дасть коштів, президент сказав: «Ми будемо жити. У нас все є, я вам серйозно кажу. Ми збільшили митні надходження, також Податкова працює набагато краще. Ми виведемо всі підприємства зі збиткових в прибуткові. На сьогодні вже розуміємо ці кроки. Тому я не бачу в цьому глобальної проблеми. У будь-якому випадку треба навчитися жити самостійно. І мені здається, що це правильно у всіх сенсах».

stand-by для України: що необхідно знати

9 червня 2020 року Рада директорів МВФ прийняла 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним близько 5 млрд доларів, спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.

12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ в рамках нової програми співпраці в розмірі 2,1 млрд доларів.

На початку 2021 року в Україні працювала місія МВФ для перегляду програми stand-by. Місія завершилася в Україну без прийняття рішення про перегляд програми.

Представник МВФ Джеррі Райс заявив, що Україні необхідно докласти більше зусиль для забезпечення стабільності фінансової системи, незалежності центрального банку, боротьби з корупцією та інших узгоджених з фондом реформ.

14 червня Зеленський заявив, що МВФ повинен надати Україні особливі умови для отримання кредитів, оскільки країна перебуває в стані війни та змушена по-іншому вибирати пріоритетні сфери для проведення реформ.