Тиждень назад голову Держгеонадр затримали на хабарі в 3 тисячі доларів / фото УНІАН

Наказ Державної служби геології і надр України про розширення меж ліцензованих ділянок на п'яти родовищах нафти і газу для компанії "Іст Юроуп Петролеум" (колишня назва – "Голден Деррік"), яка, за даними ЗМІ, належить бізнесменові Павлу Фуксу, підписав перший заступник голови Держгеонадр Микола Фощій, затриманий співробітниками правоохоронних органів під час отримання хабара.

Читайте такожДержгеонадр використовує закон для прикриття своїх непрозорих дій – Мінекології

Відповідний наказ №300 від 31 серпня опублікований на сайті Держгеонадр.

Відео дня

Зокрема, згідно з документом, Держгеонадр розширила для вищевказаної компанії кордону ліцензованих ділянок на Клюшниковской, Дружинской, Боярсько-Чапаєвської, Майоровской і Південно-Свистунковской площах в Полтавській області.

Цим же наказом Держгеонадр без проведення аукціонів видала на 20 років спеціальні дозволи на розробку нафтогазових площ маловідомим компаніям: "Сенс-Д", "Твінс Груп", "Еліон Інвест".

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня працівники Департаменту захисту Національної економіки поліції і прокуратури Київської області затримали першого заступника голови Державної служби геології та надр Миколи Фощия під час отримання 3 тисяч доларів хабара.

На час затримання Фощій тимчасово виконував обов'язки голови Держгеонадр, так як діючий керівник Держгеонадр Олег Кирилюк перебував у відпустці.

Раніше через відсутність аукціонів діяльність Держгеонадр гостро критикувалася з боку гравців ринку.

В середині травня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що протягом останніх чотирьох років Держгеонадр видала близько 700 спецдозволів на користування надрами, з яких лише 43 - за результатами проведення аукціонів.

За часів президентства Віктора Януковича ЗМІ пов'язували компанію "Голден Деррік" з інтересами екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Проведена Генпрокуратурою перевірка встановила, що в 2011-2012 роках Державна служба геології та надр без проведення аукціонів видала "Голден Деррік" 48 спецдозволів на розробку нафтогазових родовищ у Дніпропетровській, Полтавській, Сумській і Харківській областях. Згідно перевірці, 26 рішень було ухвалено при відсутності передбачених законом документів. Ще по 16 ділянок, наданих у користування компанії, протягом двох років не сплачено до бюджету понад 5 мільйонів гривень за геологічну інформацію, яка необхідна для використання корисних копалин.