Ілюстрація REUTERS

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) попередила українців про існування певних ризиків при купівлі майнових прав на об'єкти житлового будівництва шляхом купівлі форвардних контрактів.

Читайте такожУ Мінрегіоні підрахували, скільки коштує будівництво квадратного метра житла в Україні

Як повідомили в прес-службі НКЦПФР, за допомогою продажу покупцям форвардних контрактів забудовник оптимізує податки, оскільки зазначені операції не є об'єктом оподаткування згідно з Податковим кодексом України.

Відео дня

Зазначається, що основними ризиками інвесторів в об'єкти нерухомості є те, що покупець, який купує форвардний контракт, не може повною мірою розраховувати, що він поверне свої гроші після його розірвання.

Також наголошується, що форвардний контракт у певних випадках може не включатися в активи спільного інвестування в розумінні Закону України "Про інститути спільного інвестування".

"Відповідно, доходи, отримані від їх продажу, не вважаються коштами спільного інвестування. Також є ризик збільшення ціни на житлове приміщення, оскільки в разі невизнання форвардного контракту активом ІСІ з боку податкових органів можливо донарахування податків", - йдеться в повідомленні.

Регулятор відзначив, що покупець, купуючи форвардний контракт (базовим активом якого є майнові права), набуває у власність майнові права, на підставі яких надалі має право отримати у власність житлове приміщення, наприклад квартиру.

"Особливостями такої схеми продажу нерухомості на сьогодні є укладення низки договорів, а саме: Форвардний контракт, який укладається між забудовником та компанією з управління активами (далі - КУА), що діє в інтересах інституту спільного інвестування (далі - ІСІ) на товарній біржі; Договір купівлі/продажу деривативу (форвардного контракту), який укладається між КУА і покупцем (фізичною особою); Договір купівлі-продажу майнових прав, який укладається між забудовником і покупцем-фізичною особою", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що покупець-фізична особа, який уклав форвардний контракт з КУА, є лише стороною по угоді, а не інвестором ІСІ, а отже, у Комісії відсутні важелі впливу щодо захисту його прав.

Крім того, висновок більшості цих договорів здійснюється без участі професійних учасників фондового ринку.

"А це, у свою чергу, зменшує переговорну позицію покупця і, відповідно, ступінь юридичного захисту його прав у контактах", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, раніше Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України попередила українців про ймовірність високих ризиків втрати інвестицій в існуючі на сьогодні бінарні опціони, forex-трейдинг, криптобіржі, мікрокредитування та закликала приймати більш зважені інвестиційні рішення.