Ілюстрація / REUTERS

Одеський припортовий завод (ОПЗ) відновив виробництво аміаку і карбаміду після майже річного простою, повідомив директор заводу Микола Щуріков на своїй сторінці в Facebook.

Читайте такожУкраїна заручилася підтримкою ЄБРР для великої приватизації-2019

"Після більш ніж річного простою Одеський припортовий завод почав запуск виробництва аміаку та карбаміду. І хоча попереду ще кілька днів нервування можна сказати, що ми на фінішній прямій", - написав Щуріков.

Відео дня

За його словами, завод запустив свою роботу за договором переробки давальницької сировини від компанії "Агро Газ Трейдинг".

Щуріков зазначив, що, згідно з умовами договору, мінімальний період співпраці компаній становитиме 4 місяці з можливістю подальшого продовження за погодженням наглядовою радою ОПЗ. За словами директора підприємства, щомісяця завод буде отримувати близько 60 мільйонів кубометрів газу.

Як повідомляв УНІАН, у 2016 році 99,6-відсотковий пакет акцій ОПЗ виставлявся на продаж з початковою ціною в 13,175 мільярда гривень (близько 520 мільйонів гривень), проте конкурс не відбувся через відсутність заявок інвесторів.

29 січня 2018 року керівництво ОПЗ повідомило, що завод знайшов нового постачальника газу – приватну "Всеукраїнську енергетичну компанію" (ВЕК) і запускає виробництво аміаку і карбаміду.

30 квітня минулого року завод зупинився через повідомлення від "Укртрансгазу" про порушення ВЕК умов договору транспортування газу на ОПЗ і припинення подачі газу на завод.

Коментуючи перехід до давальницької схеми, голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв заявив, що холдинг оскаржить таку угоду в суді, оскільки ОПЗ не погасив перед нафтогазовим холдингом борг 1,5 мільярда гривень. Крім того, має близько 193 мільйони доларів заборгованості за газ перед компанією Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа.

На початку січня 2019 року ОПЗ заявив про намір залучити стабілізаційний кредит у розмірі 500 мільйонів гривень для виходу з кризи.

Довідка УНІАН. Одеський припортовий завод (м. Южне, Одеська область) – другий за величиною виробник аміаку і карбаміду і третій – з випуску азотних добрив в Україні. Спеціалізується на перевантаженні хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт. Завод є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг з приймання, охолоджування і перевантаження аміаку.