Ілюстрація REUTERS

Київський апеляційний суд зобов'язав найбільше хімічне підприємство України – Одеський припортовий завод (ОПЗ) – виплатити компанії Ostchem Holding Limited, власником якої є відомий бізнесмен Дмитро Фірташ, понад 250 мільйонів доларів.

Читайте такожФонд держмайна визначився щодо радника з продажу ОПЗ

Як передає кореспондент УНІАН, це випливає з рішення суду, опублікованому в Єдиному реєстрі судових рішень України.

Відео дня

Згідно з документом, у листопаді 2018 року зареєстрована на Кіпрі компанія Ostchem Holding Limited звернулася із заявою, в якій просила визнати та дозволити часткове виконання рішення Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма від 25 липня 2016 року.

Зокрема, йдеться про стягнення з Одеського припортового заводу на користь зазначеної компанії майже 193,258 тисячі доларів боргу за поставлений природний газ і майже 58 мільйонів доларів, які є нарахованими штрафом за контрактом купівлі-продажу від 25 січня 2013 року.

Позивач також просив видати виконавчий лист на примусове виконання стокгольмського рішення, яке набуло чинності кілька років тому.

Як зазначається, ОПЗ було подано заперечення на заяву Ostchem Holding Limited.

У запереченнях вказується, що завод є державним підприємством (99,57% акцій належить державі), належить до хімічної промисловості та є пожежо- та вибухонебезпечним об'єктом. У зв'язку з високою ціною на основну сировину (газ), для запобігання шкоди та виникнення аварійних ситуацій з середини 2018 року ОПЗ тимчасово призупинив потужності. При цьому стягнення коштів за рішенням арбітражного призведе до повної та остаточної зупинки держпідприємства, що спричинить реальну загрозу техногенної та екологічної катастрофи. Водночас консервація заводу вимагає значних витрат.

Ілюстрація REUTERS

Заслухавши сторони, Київський апеляційний суд ухвалив заяву Ostchem Holding Limited задовольнити. Зокрема, визнати та дозволити часткового виконання рішення Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма і видати виконавчий лист на його примусове виконання.

Як повідомляв УНІАН, у 2016 році 99,6-відсотковий пакет акцій ОПЗ виставлявся на продаж з початковою ціною в 13,175 мільярда гривень (близько 520 мільйонів доларів), проте конкурс не відбувся через відсутність заявок інвесторів.

29 січня 2018 року перший заступник директора ОПЗ Микола Щурик заявив, що завод знайшов нового постачальника газу – приватну "Всеукраїнську енергетичну компанію" (ВЕК) і запускає виробництво аміаку і карбаміду.

30 квітня завод зупинився через повідомлення від "Укртрансгазу" про порушення ВЕК умов договору транспортування газу на ОПЗ і припинення подачі газу на завод.

Коментуючи перехід до давальницької схеми, голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв заявив, що холдинг оскаржить таку угоду в суді, оскільки ОПЗ не погасив перед нафтогазовим холдингом борг 1,5 мільярда гривень. Крім того, має близько 193 мільйонів доларів заборгованості за газ перед компанією Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа.

На початку січня 2019 року ОПЗ заявив про намір залучити стабілізаційний кредит у розмірі 500 мільйонів гривень для виходу з кризи.

Довідка УНІАН. Одеський припортовий завод (м. Южне, Одеська обл.) – другий за величиною виробник аміаку і карбаміду і третій – з випуску азотних добрив в Україні. Спеціалізується на перевантаженні хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт. Завод є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг з прийому, охолоджування і перевантаження аміаку.