Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект, яким удосконалюється порядок ліцензування господарської діяльності в Україні.

Читайте такожУряд хоче ліквідувати понад тисячу підприємств

За ухвалення законопроекту "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вдосконалення порядку ліцензування господарської діяльності" (№1060) проголосували 301 народний депутат при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Як зазначила народний депутат Роксолана Підласа, законопроект спрямований на "чистку всіх галузевих законів, які не відповідають закону про ліцензування".

"Наявні суперечності та колізії в законодавстві є інструментом тиску на бізнес. Тому державні органи продовжують видавати ліцензії та вимагають дотримуватися ліцензійних умов навіть тоді, коли ліцензування скасовано", - пояснила вона.

Підласа зазначила, що до другого читання були виключені всі згадки про ліцензування космічної діяльності, оскільки пропонується затвердити окремий законопроект з цього питання.

Також законопроект спрямований на виправлення недоліків, які виникають під час застосування закону про ліцензування.

"Зокрема, органи ліцензування, як виявилося, не виконують рішення Апеляційного ради. Ми вводимо відповідальність за невиконання рішень органу досудового оскарження, тому що права бізнесу повинні бути захищені. Ми закріплюємо принцип, що нові види ліцензування впроваджуються виключно законом і внесенням змін до статті 7 закону про ліцензування", - пояснила депутат.

Крім того, законопроект спрямований на спрощення самої процедури ліцензування.

"Ми впроваджуємо механізм тимчасового призупинення ліцензії за порушення. Тому що зараз за порушення ліцензію забирають, тому після усунення порушень підприємець змушений чекати рік для поновлення ліцензії. Крім того, підстави для анулювання ліцензій стануть значно жорсткішими", - додала Підласа.

Як повідомляв УНІАН, 13 вересня Верховна Рада прийняла законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вдосконалення порядку ліцензування господарської діяльності" в першому читанні.