Гончарук: ставки за іпотечними кредитами в Україні є кабалою / фото УНІАН

Існуючі на сьогодні в Україні ставки за іпотечними кредитами є непідйомними для більшості громадян країни, тому одним із головних завдань для Кабінету міністрів є зниження цих ставок до рівня 9-10% річних.

Читайте такожСоціальні нововведення. Чи зможуть українці отримувати житло "на-шару"

Про це прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

«Ось молода сім'я приїхала до міста, майже на роботу, якийсь дохід отримують. Вони сьогодні ніколи не зможуть дозволити собі купити квартиру в кредит, тому що відсотки дуже великі ... Навіть якщо зараз говорити про ринок іпотеки, він недоступний. Наркотиками, напевно, треба або зброєю торгувати, щоб виплачувати таку іпотеку. Сьогодні це кабала. Це неможливо. Наше завдання - щоб банки кредитували дешево, кредитували максимум під 10%. Іпотека під 10% у цьому році - це одна з наших завдань», - зазначив прем'єр-міністр.

«Якщо говорити конкретно, я хочу у вересні іпотеку під 9% у гривні», - додав Гончарук.

За словами прем'єра, якщо банки дешево кредитуватимуть економіку, це дасть можливість і ресурси для розвитку реального сектора.

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2019 року прем'єр Гончарук заявив, що одним з головних пріоритетів нового уряду України стане здешевлення кредитів, що є необхідною умовою для розвитку української економіки.

Національний банк з 31 січня 2020 року знизив облікову ставку на 2,5 п.п. - до трирічного мінімуму в 11% річних.

Ставка була знижена вп'яте поспіль - після зниження у грудні, жовтні, вересні і липні минулого року.

Нацбанк України очікує зниження ставок за гривневими кредитами у 2020 році, включаючи іпотечні, до історичного мінімуму.

Водночас в НБУ відзначають, що ставки за споживчими кредитами знижуються повільно через високий попит на такі кредити. Так, вартість гривневих кредитів для фізичних осіб скоротилася за 4-й квартал 2019 року лише на 0,5 п.п. - до 33,6% річних.