Компанія "Аксон Шиппінг", чий буксир днями врізався у супроводжуючий танкер з 15 тисячею тонн аміаку на борту, випустила прес-реліз, в якому поскаржилася на спроби "очорнити" її репутацію на ринку буксирних послуг.

Про це повідомляє Delo.ua.

"Аксон Шиппінг" заявила, що її плавзасоби, в тому числі "Витязь", щодо непридатності якого є офіційні висновки комісії АМПУ, справні і можуть працювати, в тому числі, як буксири пожежного класу. Як доказ компанія навела ряд документів, зокрема, дозвіл голови Южненської АМПУ Максима Широкова на роботу "Вітязя", а також "Акт повторного обстеження буксира щодо виконання ним функцій судна - безпеки на період стоянки газовозів, хімовозів біля причалів №3,4 МП"Південний".

Відео дня

ЗМІ проаналізували ці документи. З'ясувалося, що Широков не тільки перевищив свої повноваження, а й фактично "підставив" капітана "Южного", який за законом відповідає за безпеку в порту. 

Нагадаємо, 12 серпня відбулася перша перевірка "Вітязя" на відповідність критеріям, що відносяться до буксиру безпеки (забезпечення) на період стоянки суден - газовозів, хімовозів і танкерів. В акті, який був складений комісією, говориться, що на судні виявлені грубі порушення, що стосуються як безпосередньо навичок екіпажу, так і технічного стану буксира. Результати практичного тестування систем протипожежного захисту показали незадовільні результати, що може призвести до трагедії на буксирі у разі виникнення надзвичайної ситуації.

"Система водяного зрошення в неробочому стані. Відсутня система регенерації повітря і надлишкового тиску, яка не забезпечує безпечну роботу екіпажу під час обслуговування суден (газовозів) при виникненні надзвичайної ситуації. Враховуючи виявлені недоліки організаційного та технічного характеру, комісія вважає, що запропонований до перевірки буксир "Вітязь"(ІМВ 8724121), не можна рекомендувати до використання в якості буксира безпеки (забезпечення) на період стоянки суден - газовозів, хімовозів біля причалів №№ 3, 4 адміністрації МП" Південний", - говорилося в акті перевірки буксира. 

3 вересня на основі відповідного наказу Широкова, вже нова комісія у складі представників філії Южненського АМПУ, провела повторний акт обстеження буксира "Вітязь" на предмет виконання ним функцій судна - безпеки на період стоянки газовозів, хімовозів в порту "Южний". Варто звернути увагу, що серед членів комісії не було жодного співробітника порту і головне - капітана морського порту.

Відповідно до закону "Про морські порти України",  нагляд за мореплавством у морському порту - це пряма відповідальність капітана. У його функції входить нагляд за дотриманням законодавства і правил мореплавства. З питань забезпечення безпеки мореплавання та порядку в морському порту, що належать до його компетенції, капітан порту видає розпорядження капітана морського порту обов'язкові для всіх суден, юридичних і фізичних осіб, які перебувають в акваторії та на території цього морського порту (ст. 79 Кодексу торговельного мореплавства України).

Згідно з 231 статтею КТМ, для забезпечення безпеки плавання в акваторії порту капітан морського порту встановлює обов'язкове використання буксирів для входу, виходу і переміщення в акваторії порту, виконання маневрів, швартовних та інших операцій, а також визначає умови буксирування (ст. 231 КТМ України).

В даному випадку, як підтверджує Акт повторної перевірки "Вітязя" - підпис капітана порту "Южний" відсутній, а його функції на себе взяв Максим Широков, який, нагадаємо, займає посаду голови Южненської АМПУ. 

Адміністрація морських портів України, відповідно до закону про морпорти, лише "забезпечує функціонування морських портів, утримання та використання об'єктів портової інфраструктури державної форми власності, виконання інших покладених на нього завдань безпосередньо та через свої філії". Але при цьому не займається питаннями забезпечення безпеки в портах. Тільки капітан морського порту, за законом, має повноваження вирішувати і визначати, яке судно здатне і може виконувати функції судна безпеки, щоб забезпечити безпеку мореплавання в конкретному морському порту за певних обставин.

Тепер про саму комісію. Згідно з низкою нормативних актів, що стосуються перевірок судів, повторне їх обстеження повинні проводити одні й ті ж члени комісії. Тобто, і в першому акті перевірки "Вітязя" від 12 серпня, і в повторному, від 3 вересня, повинні бути одні і ті ж фахівці. Однак, згідно з документами, склади комісій в першому і другому випадку - абсолютно різні, що теж є порушенням нормативів. Більше того: один з ключових висновків у першому акті від 12 серпня - про те, що "Вітязь" - одногвинтовий, з потужністю 2500 ЛЗ, а буксиром безпеки може бути судно з потужністю від 3800 до 5200 ЛЗ. У повторному акті обстеження, нова комісія цей пункт просто, проігнорувала і не включила в документ. Це не дивно, адже якщо екіпаж можна навчити правилам безпеки, то технічно, потужність буксира збільшити неможливо. 

По суті, акт про повторне обстеження "Вітязя" тільки вказує на факт перевищення Широковим службових повноважень. А компанія "Аксон Шиппінг", опублікувавши ці документи - підтверджує інформацію про змову між керівництвом Южненського філії АМПУ і буксирними фірмами - прокладками.

Нагадаємо, ЗМІ неодноразово писали про те, що на початку літа 2020 року навколо портів Великої Одеси (Одеса, Чорноморськ, Южний) з'явилася низка нових буксирних компаній-"прокладок". Це "Нік-флот", "Вега Шиппінг", "Українська буксирна компанія", "Аксон Шиппінг" та "Наві Шиппінг", які створені всього кілька місяців тому, їх статутні фонди складають всього п'ять тисяч гривень, у них відсутні власні буксири. Крім того, в порт "Чорноморськ" вже зайшли російські буксири, які активно використовує компанія скандально відомого бізнесмена Андрія Іванова "Трансшип". Також журналісти неодноразово вказували, що одними з ідеологів цієї схеми є народний депутат, голова транспортного комітету Юрій Кисіль, і екс-нардеп Борис Козир, які протегують цим корупційним буксирним обладнанням і тиснуть на керівництво портів і філій АМПУ. 

У підсумку повна зневага до законів, нормативних актів та безпеки з боку вищезазначених осіб призвела до того, що 22 вересня буксир, який знаходиться в оренді у "Аксон Шиппінг", при відшвартуванні пошкодив борт танкера. На його борту знаходилося 15 тисяч тонн аміаку. Цього разу лише дивом вдалося уникнути великої аварії в "Южному". Але гарантій того, що в майбутньому не трапиться більш масштабної трагедії – немає, пишуть ЗМІ.