Костянтин Жеваго / фото УНІАН

Відкриття справи про банкрутство Полтавського ГЗК за позовом близької до Костянтина Жеваго компанії, а також реакція правління Ferrexpo, яке заявило про складнощі у виплаті незначної суми підряднику, призвели до обвалу акцій Ferrexpo більш ніж на 30% і втрати компанією капіталізації до 300 млн фунтів. 

Про це пише засновник StateWatch Олександр Лємєнов у своєму блозі на "Українській правді".

"Прес-реліз Ferrexpo, який вони опублікували у понеділок, обвалив вартість акцій компанії на 30% за один день. А як ще мав відреагувати ринок на новину про те, що Ferrexpo не може погасити 58 тисяч доларів (не мільйонів, уточнюю!) боргу підряднику, який контролюється їхнім основним акціонером?" – задається питанням експерт.

Відео дня

Розслідувач акцентує на тому, що аргументи про складнощі погашенні незначного у масштабах компанії боргу виглядають дивно.

"Офіс підрядника знаходиться через дорогу від офісу Полтавського ГЗК. Ціла рада директорів в Лондоні була змушена вжити заходів для погашення боргу, розмір якого менший їх місячної зарплати. Не всіх разом, а окремо кожного з них. Нонсенс, не інакше. Але що цікаво, Полтавський ГЗК не може гарантувати, що борг буде сплачено вчасно. Пояснення цьому віднайти складно", – переконаний Лємєнов.

На думку експерта, наявні факти свідчать, що дії з банкрутства Полтавського ГЗК може бути причетний мажоритарний акціонер Жеваго. Він нагадав, що ДБР вже відкрило кримінальне провадження про доведення Полтавського ГЗК до банкрутства через дії, які можуть свідчити про спробу свідомого уникнення погашення боргових зобов’язань.

"Усі розуміють, що Жеваго сам ініціював банкрутство Полтавського ГЗК через підконтрольну компанію для того, щоб уникнути відповідальності. Коментарі юристів та профільних аналітиків з корпоративного менеджменту звелись до того, що таке "технічне" банкрутство – цілком типова історія. Можна буде "легально" не виплачувати борги, а сама справа може тривати до 5 років", – зазначив експерт.

За його словами, оцінку невдалій стратегії Костянтина Жеваго дав ринок: через борг у 58 тисяч доларів капіталізація Ferrexpo за один день впала на 130 млн фунтів – з 430 млн до 300 млн фунтів.

На думку Олександра Лємєнова, компаній, співставних за нинішнім рівнем капіталізації з Ferrexpo в Україні десятки, проте жодна з них не вимагає до себе особливого ставлення.

"Ferrexpo – це класична "потьомкінська дєрєвня". Українська компанія, що експлуатує українські надра, але з гарним лондонським фасадом. Вона реально управляється однією людиною в ручному режимі. З радою директорів, яка навіть не в курсі, що пов'язана компанія банкрутить їхній головний актив в Україні. З командою дорогих юристів та піарників, які намагаються приховати добре відомі звичайним українцям "бізнесові практики"", – підсумовує засновник StateWatch.