Ілюстрація REUTERS

Нелегальна торгівля тютюновими виробами в Україні залишається на рекордно високому рівні. Про це повідомляє Американська торговельна палата за результатами проведеного круглого столу.

Під час заходу були презентовані результати чергового дослідження "Моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні, проведеного експертами Kantar Україна.

За результатами дослідження, станом на червень 2023 р. частка нелегальної тютюнової продукції від загального обсягу ринку Україні становила 19,5%. Тобто майже кожна 5-та сигарета, що продається в Україні, нелегальна.

Відео дня

Значною залишається частка продукції, що маркована для Duty Free, але продається поза магазинами безмитної торгівлі – 10,9%. А частка підробленої продукції складає 6,9%.

За попередніми підрахунками Kantar Україна, втрати податкових надходжень до державного бюджету України в 2023 р. від нелегального ринку тютюнових виробів оцінюються у понад 21 мільярд гривень.

Згідно з дослідженням KPMG, Україна є другим найбільшим ринком споживання нелегальної тютюнової продукції у Європі.Втрати бюджету України, зумовлені нелегальним ринком тютюнових виробів, у 2022 році склали майже 26 мільярдів гривень.

Компанії-члени Американської торговельної палати наголосили, що вкрай важливо побороти нелегальний ринок тютюнових виробів саме зараз, коли Україна робить активні кроки до майбутнього членства в Євросоюзі.

Також учасники обговорення наголосили на необхідності криміналізації контрабанди тютюнових виробів, активізації роботи з протидії нелегальному виробництву та обігу сигарет, налагодження координації між компетентними органами в цьому процесі.

У круглому столі взяли участь народні депутати, представники органів державної влади України,посольств США та Японії, а також компанії, які входять до переліку найбільших платників податків в Україні і в 2022 р. сплатили разом до бюджету понад 78 млрд. грн. – Філіп Морріс Україна, В.А.Т.-Прилуки, Джей Ті Інтернешнл Компані Україна, Імперіал Тобакко Україна.