Ілюстративне фото metinvestholding.com

Повідомлення про факти заниження податкових зобов'язань підприємствами Групи Метінвест, що нібито мали місце, не відповідають дійсності. Податкові органи не підтверджують наявність будь-якого податкового боргу у Групи і, більш того, офіційно надали інформацію про його відсутність. 

Компанії також не була надана інформація про підстави для твердження, що існує якась недоплата податків у сумі 18 млрд грн. Тільки у 2021 році Група перерахувала до бюджетів усіх рівнів в Україні 52,7 млрд грн податків і зборів, що у 2,4 раза більше, ніж у 2020 році.

Однак, попри ці факти, на підприємствах Групи були проведені обшуки, вчинені з істотними порушеннями законодавства. Зокрема, обшуки були проведені на підставі "дефектної" ухвали суду, в якій не було вказано термін її дії, що прямо суперечить нормам Кримінально-процесуального кодексу України.

Відео дня

Обшуки були проведені частково в приміщеннях і за адресами, які не були вказані в судових рішеннях. Правоохоронними органами блокувалася відеофіксація слідчих дій з боку адвокатів компанії. Зазначені дії правоохоронних органів суперечать вимогам законодавства України та будуть оскаржені в судовому порядку.

Поведінка правоохоронців виходила за межі правового поля і ймовірно свідчить про те, що справжньою метою організованих обшуків було не виявлення речей чи документів, пов'язаних з розслідуванням, а виключно залякування й утиск бізнесу.

Як повідомлялося, вчора на гірничо-збагачувальних підприємствах Групи "Метінвест" в Кривому Розі представники правоохоронних органів проводили слідчі дії, що стосуються нібито наявних податкових порушень. Компанія заявляє про безпрецедентний необґрунтований тиск на бізнес Групи з боку силових структур.

Нагадаємо, на початку січня Офіс генерального прокурора заарештував банківські рахунки найбільшого українського металургійного комбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг" (АМКР).

У грудні 2021 року податкова донарахувала одній з великих мереж лабораторій в Україні "Сінево" податки на 1,1 млрд грн. Таке рішення у ДФС прийняли після планової перевірки, під час якої, за словами податкової, компанія не надала необхідних документів. "Сінево" оскаржила рішення податкової в суді.

Раніше на" Нову пошту" був накладений штраф в результаті перевірок двох відділень в Харківській області, які нібито не надали документи й пояснення, необхідні для повного і всебічного розгляду скарг громадян на них. Але після скандалу Держпродспоживслужба рекомендувала скасувати це стягнення.