На вторинний ринок заборона не поширюється / Ілюстрація REUTERS

Сьогодні, 14 червня, набули чинності санкції США, що забороняють американським фінансовим установам купувати на первинному розміщенні російські державні облігації, випущені після цієї дати.

Про ці санкції в Мінфіні США оголосили 15 квітня цього року.

Читайте такожРосія обмежила свободу пересування дипломатів США на території країни
 

Відео дня

З 14 червня американським фінустановам заборонили брати участь у первинних розміщеннях облігацій (незалежно від валюти випуску) Мінфіну Росії, Банку Росії або ФНБ. На вторинний ринок заборона не поширюється. Також забороняється надання цим структурам позик в рублях або іншій валюті.

Російський Мінфін проводить аукціони з розміщення облігацій федеральної позики (ОФЗ) по середах. У міністерстві заявили 11 червня, що «з метою мінімізації ризиків вимушених продажів державних цінних паперів Російської Федерації з боку окремих категорій іноземних інвесторів припиняється розміщення випусків ОФЗ, дата початку розміщення яких встановлена раніше 14 червня 2021 року». Починаючи з 16 червня на аукціонах будуть пропонуватися тільки нові випуски ОФЗ з датою початку розміщення після 14 червня 2021 року, підкреслили в Мінфіні РФ.

Конфлікт між США і Росією

  • Раніше США звинуватили Росію в спробах підірвати демократичні вибори в США і союзницьких країнах, причетності до хакерських атак на інфраструктуру США і країн-союзників, транснаціональну корупцію з метою вплинути на закордонні уряди.
  • Глава Управління з контролю за іноземними активами (підрозділ Мінфіну США) назвав Центральний банк Російської Федерації, Фонд національного добробуту (ФНД) РФ і Міністерство фінансів Росії «політичними підрозділами, агентствами або структурами Уряду Російської Федерації».
  • На початку червня міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив, що Росія протягом місяця відмовиться від американського долара в структурі ФНД (зараз його частка становить 35%, або приблизно $39,84 млрд).