Ілюстрація REUTERS

У Державній податковій службі (ДПС) впевнені, що тютюновий бізнес працює ефективно і вигідно для держбюджету.

Про це заявив голова податкової служби Олексій Любченко під час зустрічі з представниками компаній тютюнової галузі, яка відбулася за ініціативою ДПС.

На зустрічі також були присутні голова Офісу великих платників податків Микола Чмерук і перший заступник начальника Офісу Лариса Бондар, які підкреслили, що платежі тютюнових компаній в держбюджет сягають понад 10% усіх надходжень, і завдяки налагодженій роботі в червні теж очікується виконання плану.

Відео дня

"За минулий місяць всі планові показники були виконані, за цей місяць - теж бачимо, що виконання плану буде позитивним. Тому проблем із показниками у нас немає, ринок в цілому працює ефективно. Крім того, ми домовилися на рівні технічних фахівців створити робочі групи, щоб більш детально опрацювати проблемні питання. Всі компанії позитивно відгукнулися на цю пропозицію, тому діалог пройшов успішно", - заявив Чмерук.

Читайте такожУ "Філіп Морріс" виступили проти різкого збільшення акцизного податку на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання

За його словами, боротьба з нелегальним ринком неможлива без участі бізнесу, який веде свою діяльність прозоро, адже саме чесні платники податків несуть збитки через махінації і використання різних схем тіньовим ринком. У свою чергу, тютюнові компанії висловили готовність співпрацювати з податківцями у цьому напрямку.

"Внесок в бюджет України від тютюнової індустрії становить приблизно 55 млрд грн сплачених податків. Якщо ми беремо тільки частина акцизного податку, що забезпечили члени асоціації"Укртютюн"- це 36% акцизів від усіх підакцизних товарів. Тому нам неодноразово висловили подяку за сумлінність та ретельну сплату податків. Ми, в свою чергу, озвучили, що сподіваємося, що державна політика у податковому плануванні і підвищення ставок на сигарети і тютюн для нагріву буде більш прозорою та зрозумілою для нас", - зазначила директор з корпоративних зв'язків "Філіп Морріс Україна" Наталія Бондаренко.

У свою чергу, інші представники тютюнової галузі теж висловили готовність до співпраці, оскільки зацікавлені в прозорості ринку.

"Це була перша зустріч з новими керівниками податкової та Офісу великих платників податків. Враження дуже позитивні. Ми бачимо, що діалог між державними інститутами і компаніями буде продовжуватися. Нам було приємно чути, що нас цінують як великих платників податків.Ми зі свого боку робимо все, щоб усі належні податки збиралися вчасно. Обговорили також деякі проблемні питання, у тому числі податки на роздрібний акциз, які збираються не в повному обсязі. Домовилися, що дамо своє бачення, як зробити процес більш ефективним. Наші компанії працюють у всьому світі, тому у нас дуже багато досвіду, і ми готові ним ділитися з державними структурами", - заявив директор відділу корпоративних питань і комунікацій JTI Україна Гінтаутас Діргела.

Позитивно оцінили зустріч виробників тютюнових виробів з новим керівництвом ДПС і в "Імперіал Тобакко" в Україні. У компанії відзначають, що готові співпрацювати з державою у напрямі протидії нелегальній торгівлі тютюновими виробами, але відповідні кроки мають бути і з боку державних органів.

"Ми позитивно оцінюємо зустріч виробників тютюнових виробів з новим керівництвом ДПС. Нам, як компанії, яка працює під тиском величезної кількості суперечливих і часом відверто руйнівних для галузі регуляторних ініціатив, надзвичайно важливо переконатися, що нове керівництво ДПС розуміє і цінує наш внесок у наповнення держбюджету і, головне, нашу чесність, прозорість і відповідальність, які є беззаперечними для нас у веденні бізнесу. Нас обнадіює готовність податкової служби співпрацювати з нами в напрямку протидії нелегальній торгівлі тютюновими виробами і забезпечення стабільності податкових надходжень.Тому ми вдячні за відкритість і конструктивний діалог з керівництвом ДПС", - заявила директор з корпоративних та правових питань компанії Юлія Завалішина.

Нагадаємо, в Україні найбільшими виробниками сигарет є чотири міжнародні компанії: PhilipMorris, JTI, BritishAmericanTobacco, ImperialTobacco. Вони постачають сигарети для близько 60 тис. торгових точок і на розкладки 30 великих торгових мереж.