Фото УНІАН

Усі громадяни України, які в'їхали до країн ЄС після 24 лютого 2022 року, мають право на тимчасовий захист на термін до 4 березня 2025 року. Це означає, що вони можуть легально перебувати, працювати, навчатися та користуватися соціальними послугами в країні ЄС, що присвоїла їм статус.

Важливо: особи, які мають тимчасовий захист у країнах ЄС, повинні зареєструватися в компетентних органах протягом 90 днів з дня в'їзду. Реєстрація дозволяє отримати статус тимчасового захисту та скористатися всіма правами, передбаченими законодавством ЄС.

Громадяни України, які мають тимчасовий захист у одній із країн ЄС, можуть безперешкодно подорожувати до інших країн ЄС на термін до 90 днів у кожному 180-денному періоді. Для цього їм не потрібно отримувати візу або дозвіл на проживання.

Відео дня

Що змінилося? 

Деякі країни ЄС змінили правила перебування для громадян України. Наприклад, у Польщі термін перебування у місцях тимчасового розміщення обмежено 120 добами, повідомляють міграційні юристи з International Business. Крім цього, українці в Польщі повинні подати заяву на отримання ідентифікаційного коду Pesel протягом перших 30 днів, а не 90 днів, як було раніше.

Федеральний уряд Німеччини скоротить витрати на підтримку біженців із 3,75 мільярда євро до приблизно 1,7 мільярда євро. Деякі країни також скоротили виплати для громадян України. Актуальна інформація про виплати та терміни перебування у країнах Євросоюзу розміщується на сайті Міністерства закордонних справ України

В International Business розповіли про нові терміни перебування українців в ЄС

Однак більшість країн ЄС продовжують надавати громадянам України всебічний захист і підтримку. Проте слід очікувати, що в майбутньому список країн які скорочуватимуть виплати буде збільшуватися.

Варто зазначити, що громадяни України, які мають тимчасовий захист у країнах ЄС, можуть вільно виїжджати з цих країн і повертатися до них протягом усього періоду дії тимчасового захисту.

Дозвіл ETIAS

З 2024 року для в'їзду в країни Шенгенської зони, громадяни України повинні будуть оформити дозвіл ETIAS.  В анкеті ETIAS на отримання дозволу треба вказати не лише особисті дані, а й відомості про освіту та місце роботи. Також необхідно буде надати детальну інформацію про заплановану поїздку й мету перебування в країнах Шенгенської зони. Цей дозвіл коштуватиме 7 євро, діятиме три роки або до спливу терміну дії закордонного паспорта.

З дозволом ETIAS можна перебувати в ЄС до 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Для того щоб залишитись в Європі до 4 березня 2025 року потрібно звернутися до місцевих органів влади та оформити тимчасовий захист.