Тиск влади на великі метпідприємства проводиться з порушеннями законодавства / фото УНІАН

Найбільші гірничо-металургійні підприємства України заявили про обшуки, тиск з боку силових структур і блокування господарської діяльності.

При цьому проводяться ці обшуки з численними порушеннями законодавства, пише Форбс Україна.

Так, у кримінальних справах, порушених проти посадових осіб чотирьох підприємств за ч.3 ст. 212 КК України (умисне ухилення від сплати податків), БЕБ  посилається на висновки ДПС. Але ці висновки не мають правових наслідків і використовуються, як правило, виключно для початку досудового розслідування.

Відео дня

"Недостатньо обґрунтованим з точки зору вимог законодавства України є сам факт початку досудового розслідування за статтею ухилення від сплати податків. З наявної інформації не вбачається проведення планових або позапланових перевірок, або прийняття податкової рішень з нарахування податків, або наявність результатів судових експертиз або будь-яких інших об'єктивних даних, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення підприємствами", - пояснюють опитані юристи.

Крім того, розслідування подібних кримінальних проваджень може тривати роками, вказують юристи. У цей час бізнес і посадові особи компаній перебувають під незмінними ризиками проведення слідчих дій. А допити, обшуки, вилучення документів, накладення арештів та інші процесуальні дії вимагають постійної уваги і перешкоджають діяльності.

Подібна ситуація і на іншому металургійному підприємстві - "Арселор Міталл Кривий Ріг", найбільшої компанії з іноземними інвестиціями. Там податкова також допустила низку грубих порушень, кажуть юристи. 

"По-перше, перевірка була призначена під час дії мораторію на перевірки. Дисциплінарне провадження проти перевіряючих ініційовано після закінчення шести місяців, при неможливості притягнення їх до відповідальності - отже, підстава для призначення позапланової перевірки не належна. (...) Суд вважає неналежними матеріали, покладені в основу спірного рішення, а саму перевірку - проведеної без дотримання вимог законодавства. Навіть якщо на стадії апеляції буде проведена експертиза, що спростовує аргументи "АрселорМіттал", скасування рішення суду за наявності стількох порушень, допущених податковою, здається сумнівною", - пише видання.

Журналісти нагадали, що за останній рік "Метінвест" перерахував до бюджету 53 млрд грн, "АрселорМіттал" – 14,6 млрд грн. При цьому кримінальну справу порушено за відсутності узгоджених податкових зобов'язань або рішення суду, яке встановило б недоплату "АрселорМіттал" або "Метінвест" ренти і завдавання збитку бюджету. Отже, до вирішення спору судом звинувачення найбільших платників в ухиленні від сплати податків передчасні.

"Але приклади свідчать, що сумнівних претензій правоохоронних органів достатньо для проведення масштабних слідчих дій щодо платників податків. На жаль, такі обставини - це частина умов ведення бізнесу в Україні, а новини початку 2022-го свідчать, що реальних змін очікувати не варто і цього року", - резюмує видання.

Раніше про численні порушення, допущені податківцями і силовиками при обшуках на підприємствах "Метінвест", заявив і екс-генеральний прокурор України Святослав Піскун. А екс-губернатор Геннадій Москаль заявив, що влада "кошмарить" бізнес в Україні, щоб наповнити чорну касу, тому що готується до виборів, при цьому абсолютно не піклуючись про верховенство права.