Концепція 15-хвилинного міста народилася близько ста років тому і з тих пір не відпускає урбаністів. Ідея її зовсім проста: для того, аби місто було максимально комфортним для людини, та повинна мати абсолютно все необхідне на відстані пішої прогулянки. Шопінг та розваги, спорт і здоров'я, робота і дозвілля - все це має знаходитися в межах тих самих 15 хвилин пішки від дому.

В українських містах концепція 15-хвилинного міста частково реалізовувалася ще в радянські часи масової квартальної забудови новими мікрорайонами. Втім, повноцінною її назвати не можна: в той час як в нових районах з'являлися школи, дитсадки і торгові об'єкти, з дозвіллям і особливо робочим простором там було набагато складніше. Чому, власне, вони і отримали назву спальних.

Останніми роками ідеєю створення 15-хвилинного міста в локальних масштабах активно зайнялися в Києві. Причиною стала переорієнтація забудовників на великі проекти ЖК, які часто будуються в рамках ревіталізації територій колишніх промзон. В таких проектах створення не тільки житлового простору, а й необхідних тисячам нових мешканців об'єктів стало необхідністю - адже навколишнє міське середовище в більшості випадків не дуже радує. Але і тут говорити про повноцінну реалізацію концепції не доводиться.

Відео дня

Школи та дитсадки на території таких ЖК створюються приватні і не завжди відповідають вимогам батьків, а питання вищої освіти не вирішене зовсім. Така ж біда з медичними установами. Робочий простір, що з'являється в офісних центрах біля будинку, зазвичай заповнюється бізнесом ззовні і майже не затребуваний самими мешканцями, які продовжують щодня кочувати маршрутом "робота-дім". А наповнення середовища об'єктами шопінгу і дозвілля сильно залежить від поточної кон'юнктури ринку, а тому не завжди відповідає базовим потребам мешканців. В результаті часто можна спостерігати картину, коли на першому поверсі будинку, наприклад, відкрито магазин, що торгує кондиціонерами, але немає жодної аптеки.

Проте і в Києві є місця, де концепція 15-хвилинного міста реалізована повноцінно, без єдиного компромісу. Як і в інших європейських столицях, такими територіями стали ті, які сформувалися природним шляхом ще до повальної автомобілізації - тобто історичні центри. І саме в такій місцевості сьогодні будується житловий комплекс преміум-класу Krauss Gallery від компанії "Креатор-Буд". Він розташований всього в 200 метрах від вулиці Хрещатик та Бессарабського ринку. Які ж переваги 15-хвилинного міста доступні його майбутнім резидентам?

Шопінг, дозвілля і культура

Безумовно, центральна частина столиці - це справжня Мекка торгової і розважальної інфраструктури. Тут можна знайти все що завгодно - брендові бутики, супермаркети, сотні магазинів, кафе, ресторанів, інших закладів. Так, недалеко від Krauss Gallery знаходиться ЦУМ - найпрестижніший торговельний об'єкт мегаполісу. З інших великих ТРЦ резидентам нового ЖК доступні розташовані в 300 метрах "Арена Сіті" і "Мандарин плаза". Не можна обійти стороною і вже згаданий Бессарабський ринок - найстаріший в Києві критий торговий простір, де можна знайти не тільки звичайні продукти високої якості, але і делікатеси для найдосвідченіших гурманів.

Разом з тим, центр столиці по праву вважається і місцем максимальної концентрації культурного середовища. Від вулиці Круглоуніверситетської, де зводиться Krauss Gallery, можна прогулятися пішки до більш ніж десятка таких об'єктів. Класична сцена тут представлена ​​п'ятьма установами - від драмтеатру імені Франка до Національної опери. Музейне середовище представляють шість об'єктів, включаючи ключову виставкову галерею світового мистецтва в Україні - музей Ханенків. Всього 300 метрів відділяють резидентів ЖК і від головного центру сучасного мистецтва PinchukArtCentre.

Вистачає в центрі локацій і для менш активного проведення часу. Парк Шевченка, Маріїнський парк, численні невеликі сквери - незважаючи на загальну урбаністічність оточення, знайти зелений куточок і спокійно посидіти в тіні дерев тут теж не проблема. А якщо подовжити стандартну прогулянку ще на п'ять хвилин, то у вашому розпорядженні опиниться і море зелені Ботанічного саду імені Гришка. Втім, комфортна зона відпочинку з'явиться і в самому Krauss Gallery - це загальна тераса на даху ЖК, звідки відкривається чудовий краєвид на центр міста.

Медицина, спорт і освіта

Зайнятися здоров'ям для мешканця центру Києва - теж не проблема. Наприклад, всього в 600 метрах від ЖК розташована знаменита Олександрівська лікарня, поруч з нею - сімейна амбулаторія, а трохи далі - Печерський госпіталь. Це не беручи до уваги безліч приватних медустанов - п'ять з них працюють тільки в радіусі півкілометра від Krauss Gallery.

Не відстає і спортивне середовище. По сусідству з ЖК розташовані як мережеві, так і локальні зали. Крім того, власний спортзал передбачений і в рамках внутрішньої інфраструктури Krauss Gallery.

Як і дитяча кімната з активними сітками та проектором, призначена і для спокійного, і для активного відпочинку дітлахів, поки батьки зайняті своїми справами. Навколишнє ж дитяче середовище представлене майже десятком державних і приватних дошкільних установ, а також шістьма загальноосвітніми, серед яких надпопулярний Кловський ліцей. Вищу освіту дітям резидентів Krauss Gallery зручніше за все буде отримувати в університеті Шевченка - легендарний червоний корпус знаходиться в 13 хвилинах пішки.

Активне життя центру

У виграшному стані опиняться і ті мешканці ЖК, які працюють в центральній частині міста. А ще всі ті, хто за родом своєї діяльності часто контактує з різними державними органами. Адміністрація президента і Кабмін, Верховна Рада і Київрада, Нацбанк, Верховний суд і низка міністерств - до всіх цих установ пішки буде дістатися простіше, ніж на авто. Хоча і про власників машин у Krauss Gallery теж подбали - для них під десятиповерховим будинком спроектували чотирирівневий паркінг, місць в якому більше, ніж загалом квартир і апартаментів в комплексі.