Яресько продолжает переговоры о реструктуризации / Фото УНИАН

Уряд може скористатися своїм правом призупинити виплати за зовнішніми зобов'язаннями комерційним кредиторам у рамках прийнятого Верховною Радою закону, якщо переговори про реструктуризацію не будуть успішно завершені у встановлені терміни.

Про це повідомляється на сторінці Міністерства фінансів України у соціальній мережі Facebook із посиланням на виступ міністра фінансів Наталії Яресько в телеефірі.

«Законопроекти, які були прийняті, просто надають уряду можливість у разі необхідності зупинити оплати за цими кредитами в процесі переговорів. Якщо, приміром, наші переговори не будуть своєчасно доведені до кінця, якщо ми не зможемо прийти до вирішення на прозорій, добросовісної основі, тоді це важіль, який ми можемо використовувати», - сказала Яресько.

Відео дня

Міністр пояснила, що мораторій стосуватиметься лише конкретного списку міжнародних комерційних зобов'язань, не включаючи державні банки, «Укрзалізницю» та українські внутрішні борги.

Також Яресько нагадала, що двосторонні й багатосторонні офіційні партнери України долучилися до підтримки нашої країни, і тепер українська влада просить взяти участь у цьому процесі й міжнародних комерційних кредиторів.

«Ніхто не хоче дійти до цього, але це спонукає прискорити наші переговори. Я думаю, що ні кредитори, ні ми не хочемо погіршення фінансового стану України», - додала міністр.

Читайте такожУ Яценюка пояснили, навіщо їм право зупиняти виплати зовнішніх боргів

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада надала Кабінету міністрів право запроваджувати мораторій на виплату зовнішніх боргів приватним кредиторам, обмеживши термін прийняття такого рішення 1 липня 2016 року. Представляючи проект закону, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до кредиторів із пропозицією прислухатися до пропозиції уряду й реструктуризувати борги України на умовах, які запропонував уряд.

Україна почала переговори щодо реструктуризації частини держборгу загальним обсягом 23 млрд дол. 13 березня – відразу ж після схвалення програми кредитування економіки країни на 17,5 млрд дол. із боку Міжнародного валютного фонду. У рамках переговорів українська сторона розраховує в 2015 році заощадити на виплатах за борговими цінними паперами до 5,2 млрд дол., а в найближчі 4 роки – до 15,3 млрд дол.

Згідно з останньою заявою Міністерства фінансів, Комітет кредиторів - власників зовнішніх боргових зобов'язань України висловлює неготовність брати участь у переговорах. Мінфін нагадав, що Україна та її власники боргових зобов'язань повинні домовитися про проведення реструктуризації з досягненням прийнятного рівня боргового навантаження та обслуговування боргу в рамках програми з Міжнародним валютним фондом до червня.