Вже п’ять років в Україні діє закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», яким, зокрема, забороняється трансляція будь-яких російських фільмів/серіалів, вироблених або вперше оприлюднених після 1 січня 2014 року. На жаль, деякі гравці ринку дозволяють собі ігнорувати українське законодавство, завдаючи цим невиправної шкоди іміджу нашої держави, про який декларативно дбають у публічних заявах. 

Так, 25 та 27 вересня 2020 року в ефірі телеканалу «Україна», що входить до холдингу «Медіа Група Україна», відбулася трансляція чотирисерійного телесеріалу «Жінки в коханні». На офіційному сайті телеканалу в описі стрічки вказано «Україна, 2015». Проте, виходячи з інформації із відкритих джерел, виробником серіалу є дві російські компанії – «ПРИОР Продакшн» та «Студия Грин Фильм», акторський склад серіалу, так само як і знімальної групи, є повністю російським, а прем’єра стрічки відбулася 12 квітня 2015 року на російському каналі ТВЦ під назвою «Три счастливых женщины». Вперше телеканал «Україна» показав «Жінок в коханні» у своєму ефірі 20 і 21 травня 2016 року, а згодом повторив трансляцію 22 січня 2017 року і 23 лютого 2020 року. 

Протягом останніх п’яти років ТРК «Україна» неодноразово зловживала показом спірних російських фільмів, представлених або як українські, або ж як такі, що створені у копродукції України та Росії. Зокрема, детальне розслідування щодо того, чому серіал «Жінки в коханні» має всі підстави підпадати під заборону українського законодавства про кінематографію, провело видання «Телекритика» у лютому 2020 року. А ще раніше видання «Детектор медіа» проаналізувало відкритий лист до Нацради від громадських активістів, які тільки за 2015-2016 рр. нарахували більше 30 показів спірних фільмів в ефірі ТРК «Україна». Внаслідок публічного розголосу Держкіно згодом анулювало частину прокатних посвідчень, виданих на згадані серіали. 

Відео дня

Наразі з боку холдингу «Медіа Група Україна» лунають заяви, в яких, зокрема, висловлюється занепокоєння щодо правової основи побудови цивілізованого ринку авторських прав і міжнародної репутації України як країни, у якій мовники поважають і захищають права інтелектуальної власності. Група 1+1 media повністю розділяє це занепокоєння і категорично не схвалює будь-які маніпуляції з ефірним продуктом, що призводять до введення глядачів та суспільства в оману. Також вважаємо за потрібне наголосити на тому, що для репутації України є дуже важливим, насамперед, дотримання всіма гравцями ринку законодавства власної держави та правил чесної конкуренції на ринку.