Ілюстрація REUTERS

Український оператор мобільного зв'язку lifecell (ТОВ «Лайфселл») спільно з оператором мережі Інтернету речей IoT Ukraine майже за 9 місяців побудували мережу Інтернету речей у трьох українських містах - Києві, Львові та Кропивницькому.

Читайте такожДо 100 мільйонів на рік: експерти порахували, скільки українці втрачають на "прихованих" мобільних послугах

Як повідомили в прес-службі lifecell, десять компаній з різних галузей у цих містах вже використовують IoT-рішення на базі побудованої мережі для підвищення ефективності своєї діяльності.

Відео дня

Згідно з повідомленням, у рамках спільного проекту компанії lifecell і IoT Ukraine, починаючи з кінця липня 2018 року, встановили 80 базових станцій в Києві і області, Львові та Кропивницькому, що дозволило покрити понад 90% території цих міст і підключити перших клієнтів до IoT мережі.

«Під час реалізації проекту тестувалися онлайн-рішення для розумного міста, логістичних сервісів моніторингу навколишнього середовища, розумного будинку та інше. Найбільшим попитом серед компаній користувалися такі послуги: розумне освітлення, облік витрат води, електроенергії та газу, розумна парковка, моніторинг стану навколишнього середовища, трекінг, розумне сільське господарство, моніторинг відкриття люків (кабельна каналізація, водопровід, тепломережі), моніторинг відкриття дверей, моніторинг температури і вологості в приміщенні», - йдеться в повідомленні.

За інформацією прес-служби, першими клієнтами, які підключилися або тестують переваги мережі Інтернету речей lifecell і IoT Ukraine, стали компанії-постачальники газу, води та електроенергії (ВАТ «Кіровоградгаз», комунальне підприємство «Львівводоканал», ЗАТ «Львівобленерго»), великі торгові центри (ТРЦ «Арт Молл», гіпермаркет «Ашан Україна»), логістичні компанії (PandaBox) та паркінги.

У прес-службі повідомили, що для обліку та оптимізації витрат електроенергії компанія lifecell також використовує IoT-рішення на своїх базових станціях в Києві.

«Основні критерії, за рахунок яких технології IoT здатні підвищити ефективність бізнесу:

позбавлення від рутинних операцій – економія часу працівників;

скорочення чисельності персоналу і витрат на оплату праці;

поліпшення продуктів і послуг на основі зібраної та проаналізованої інформації;

скорочення витрат за рахунок більш раціонального використання ресурсів; запуск нових бізнес-моделей», - уточнили в компанії.

У прес-службі зазначили, що lifecell і IoT Ukraine продовжують розширювати мережу Інтернету речей по всій Україні, щоб забезпечити можливість підключення для більшої кількості компаній і задовольнити потреби всіх напрямків бізнесу в сучасних сервісах Інтернету речей.

Як повідомляв УНІАН, у серпні lifecell запустив першу в Україні Національну мережу Інтернету речей.

Довідка УНІАН. Інтернет речей (англ. Internet of Things, IoT) - концепція обчислювальної мережі фізичних предметів («речей»), оснащені вбудованими технологіями для взаємодії один з одним або з зовнішнім середовищем. Згідно з концепцією, організація таких мереж здатна перебудувати економічні та суспільні процеси, виключаючи з частини дій і операцій необхідність участі людини. LoRaWAN - технологія передачі даних, що дозволяє забезпечити швидку передачу даних між гаджетами і великий радіус дії.

ТОВ «Лайфселл» на 100% належить компанії Euroasia Telecommunications Holdings B. V., 100% акцій якого володіє турецький оператор Turkcell.