Ілюстрація REUTERS

Компанія Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) зупинила прийом нових замовлень від Huawei Technologies у відповідь на черговий крок уряду США, спрямований на подальше обмеження постачання чіпів китайській компанії.

Читайте такожУ Німеччині закликають не допустити Huawei до розвитку 5G-зв'язку

Про це заявляє Nikkei з посиланням на кілька джерел, передає Reuters.

Відео дня

Відзначається, що замовлення, які TSMC прийняла до нової заборони, і ті, які вже перебувають у провадженні, не постраждають і будуть виконуватися й надалі, якщо ці чіпи можуть бути надіслані замовнику до середини вересня.

Компанія TSMC є одним з найбільших у світі виробників чіпів і за сумісництвом – ключовим контрактним постачальником Huawei. Минулого четверга TSMC оголосила про плани будівництва заводу в США, а в п'ятницю додала, що вона «уважно стежить за зміною правил експорту в США». І в понеділок вона вже припинила приймати нові замовлення від Huawei.

Нове розпорядження, оприлюднене в п'ятницю Міністерством торгівлі США, розширює повноваження США. Тепер американський уряд залишає за собою право вимагати ліцензій на продаж Huawei напівпровідникових пристроїв, виготовлених за кордоном з використанням технології США. Це істотно розширює сферу застосування обмежень США і дозволяє зупинити експорт для китайського технологічного гіганта.

Водночас TSMC заявила, що не розкриває деталі замовлень, і додала, що публікація була «чисто ринковим слухом».

Huawei Technologies офіційно відреагувала на спробу адміністрації президента США Дональда Трампа обмежити доступ компанії до глобальних поставок чіпів, назвавши цей крок "необґрунтованим" і повідомивши, що він вплине на діяльність компанії.

“Ми очікуємо, що це неминуче вплине на наш бізнес. Ми постараємося зробити все можливе, щоб знайти рішення", - сказав у понеділок голова ради директорів Huawei Пін Гуо.

В рамках заходів США іноземні компанії, що використовують американське обладнання для виробництва чіпів, повинні будуть отримати американську ліцензію перед поставкою певних чіпів для Huawei або її підрозділів.

Рішення США є "необґрунтованим і шкідливим і загрожує підірвати всю галузь по всьому світу", повідомила Huawei.

США включили китайську телекомунікаційну компанію в "чорний список" минулого року з міркувань національної безпеки на тлі звинувачень з боку Вашингтона в порушенні санкцій проти Ірану і підозр у шпигунстві за клієнтами. Huawei заперечує звинувачення.