Хакери атакували сайти держорганів України / фото ua.depositphotos.com

Сьогоднішня хакерська атака на сайти українських держорганів свідчить про намір Росії загострювати ситуацію і сварити Україну з її сусідами.

Таку думку висловив заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко в коментарі Укрінформу.

За його словами, нинішня витівка зловмисників має ідеологічний напрям і є кібертероризмом, оскільки містить елементи залякування. Однією з її цілей експерт назвав спробу вбити клин між Україною та Польщею.

Відео дня

"Серед мов, використаних у посланні, - польська. Не думаю, що у когось виникне сумнів, що це точно робили не поляки - воно їм не потрібне. Можливо, це невдала спроба перенести відповідальність, але я б розглядав це і як натяк на наступну країну, яка буде страждати від кібератак - Польща. І, не виключено, що в Польщі з'являться написи українською мовою: для того, щоб продемонструвати, звідки нібито "ростуть вуха" і загострити відносини між українцями і поляками", - вважає Петренко.

Читайте такожВ Україні від масштабної хакерської атаки постраждали десятки сайтів

На його думку, росіяни з одного боку підвищують ставки, а з іншого показують українцям нібито нездатність держави їх захистити. 

"У цьому ракурсі я розглядав би і попередню хвилю псевдомінувань по всій країні як один з елементів такої стратегії", - говорить він.

Петренко спрогнозував продовження російських атак на Україну в різних площинах.

"І поки ми будемо вести виключно оборонну боротьбу, до тих пір Росії буде зручно нас атакувати", - резюмував він.

Масова хакерська атака - що відомо

У ніч з 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на ряд урядових сайтів зокрема Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти й науки, Держслужби з надзвичайних ситуацій та інші. На головних сторінках цих сайтів були розміщені повідомлення провокаційного характеру.

Роботу більшої частини постраждалих державних ресурсів вже відновлено.

Віце-прем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров запевнив, що дані українців у безпеці після атаки хакерів.