Омелян назвав дату присвоєння аеродрому в Білій Церкві міжнародного статусу / фото УНІАН

Аеродрому в Білій Церкві планується в травні надати міжнародний статус і в серпні запустити вантажні перевезення на регулярній основі.

Читайте такожЛітак Turkish Airlines через туман не зміг приземлитися в Запоріжжі і повернувся назад до Стамбула

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян на брифінгу.

Відео дня

«Паралельно з пасажирськими перевезеннями зростають і вантажоперевезення. Але не лише аеропорти «Бориспіль» і «Львів» можуть стати вантажними терміналами. Ми підтримуємо ініціативу місцевої влади щодо перетворення існуючого аеропорту в Білій Церкві на міжнародний мультимодальний транспортний вузол. У цьому році ми плануємо надати йому міжнародний статус і запустити вантажні перевезення на регулярній основі. Міжнародний статус ми надамо десь у травні, а запуск міжнародних вантажоперевезень приблизно буде в серпні», - сказав міністр.

Присутній на брифінгу директор комунального підприємства «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» Сергій Кандауров зазначив, що зараз аеропорт може приймати вантажі, однак відсутність міжнародного статусу перешкоджає розвитку вантажного комплексу.

«Сьогодні у нас сертифікований аеродром. Його довжина 2,5 км, і він здатний приймати вантажні літаки, такі як Ан-12. Вони прилітають до нас на ремонт. У минулому році ми відремонтували 73 літаки. Ми бачимо попит на наш аеропорт. Однак, уявіть, що всі літаки у наш аеропорт летять і летять порожніми. Так як у нас немає пункту пропуску через держкордон, вони повинні сідати додатково в інших аеропортах. Зрозуміло, що це додаткові витрати», - сказав він.

Кандауров зазначив, що найближчим завданням на цей рік є відкриття пункту пропуску через державний кордон. «Хочемо в 2 рази збільшити кількість літаків, які будемо обслуговувати. Ми уклали договір з компанією "Прогрестех-Україна" для розробки проекту кошторисної документації. Вже наступного тижня буде проведено спільне засідання з відкриття пункту пропуску», - сказав він.

Також Кандауров зазначив, що аеропорт хотів би в майбутньому сконцентруватися на розвитку авіаремонтних потужностей, розвитку мультимодальних перевезень, базуванні літаків і лоукості пасажирських перевезень.

«Щоб це здійснити, за підрахунками європейських експертів, необхідно 67 млн дол. протягом 3 років», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2018 року Міністерство інфраструктури повідомило про плани до 2020 року створити Міжнародний аеропорт "Біла Церква" з мультимодальною інфраструктурою для вантажних і пасажирських авіаперевезень, а також забезпечити розвиток сучасного центру технічного обслуговування і ремонту повітряних судів.

Тоді фахівці відомства оцінили орієнтовну вартість проекту в 52 млн євро, а орієнтовний термін реалізації - 2018-2020 роки.